Factoring is een eenvoudige en flexibele vorm van werkkapitaalfinanciering die de laatste jaren aan een sterke opmars bezig is. Steeds meer kmo’s besteden (een deel van) hun debiteurenadministratie uit aan een factoringmaatschappij. Op die manier zetten ze niet alleen facturen om in liquiditeiten, maar combineren ze het eigen credit management met de bijkomende expertise van een factoringmaatschappij.
Waarom factoring overwegen?
Uw kmo heeft nood aan werkkapitaal om bijvoorbeeld leveranciers (vervroegd) te betalen, voorraden aan te kopen of de lonen tijdig te betalen. Dat werkkapitaal wordt gevoed door de betalingen van uw klanten. Als ondernemer geeft u uw klanten echter betalingsuitstel. Dat betekent meer administratie, én dat u moet wachten op de daadwerkelijke betaling op uw rekening. Factoring faciliteert dat proces, de factoringmaatschappij neemt de openstaande facturen over en bezorgt u onmiddellijk een voorschot dat kan oplopen tot 85% van de waarde van die openstaande facturen. Bovendien zijn de financieringskosten altijd lager dan bij klassieke kortetermijnkredieten die een bank verstrekt.
Daarnaast biedt een factoringmaatschappij ook een brede waaier van diensten aan: gaande van (gedeeltelijke) debiteurenopvolging, over het verzekeren van uw vorderingen tegen wanbetaling tot maatwerkoplossingen.
Factoring is uitgegroeid tot een volwaardige financieringsvorm, perfect complementair met meer klassieke financieringsvormen. Aangezien de factoringmaatschappij zich bekommert om uw cashflow kunt u zich concentreren op wat voor u belangrijk is: ondernemen.
Werkt u business-to-business?
Een factoringmaatschappij handelt in een business-to-businessomgeving, uw klantenbestand moet dus voornamelijk ondernemingen bevatten. Factoringmaatschappijen ondersteunen ook E-invoicing (elektronische facturatie, zodat u op dat vlak de boot niet mist.
Zijn er alternatieven?
Misschien past de werkwijze, organisatie en facturatie van uw onderneming, misschien niet perfect binnen het factoringplaatje, vraag dan zeker naar een flexibele oplossing op maat (bijv. slechts een deel van de omzet wordt gecedeerd, bepaalde debiteuren worden uit het factoringverhaal gelaten, etc.) is.
Tip
Elke grootbank heeft een aanbod inzake factoring. Voor meer informatie vraagt u het best advies aan uw relatiebeheerder.
Daarnaast bestaan er ook nog bankonafhankelijke factoringmaatschappijen. Die bieden het voordeel dat ze u niet verplichten om rekeningen aan te houden bij een welbepaalde grootbank. Klanten zijn vrij om bij een financiële instelling naar keuze een rekening te openen waarop ze dan de beschikbare gelden overmaken.
|