Podcast: over HR

Ondernemers hebben mensenkennis. Want enkel door de behoeften van je klanten juist in te schatten, kan je hen een waardevol product aanbieden. Dat product creëer je bovendien niet op je eentje. Je moet dus ook de noden van je medewerkers goed aanvoelen. In een snel veranderende wereld is dat echter verre van evident. Termen als diversiteit, employer branding, inclusie,… zijn alomtegenwoordig. 

Om door de bomen het bos te blijven zien, brengt UNIZO in een nieuwe podcast elke week twee ondernemers samen om te praten over de nieuwste ontwikkelingen binnen het HR-beleid. 

Afleveringen:

24/3: Hoe omgaan met verandering?
31/3: Verloning
7/4: Leiderschap
14/4: Work-life balans
21/4: Branding van je bedrijf
28/4: Diversiteit
5/5: Special 'Arbeid en beleid'

Alle aflevering kan je hier, op YoutubeSpotify en Soundcloud beluisteren. Laat je helemaal onderdompelen in de hr-verhalen van onze gasten!

 

Aflevering 1: Hoe omgaan met verandering?

In deze aflevering gaan we in gesprek met ondernemers Ann Cousement en Rudi Jennes. Ann is zaakvoerder van Re-Mind, een bedrijf dat zowel studenten, ondernemers als bedrijven coacht. Rudi runt dan weer samen met zijn broer Jan al dertig jaar garage Jennes. Hoe gaan zij binnen hun team om met verandering? Waar liggen er kansen? Wat zijn de voornaamste uitdagingen? En wat hadden ze, met het verleden in de achteruitkijkspiegel, liever anders aangepakt?

Aflevering 2: Verloning

Verloning gaat over veel meer dan enkel zorgen dat het loon van je medewerkers elke maand netjes op hun rekening gestort is. Ook met een flexibel uurrooster en degelijk werkmateriaal kan je bijvoorbeeld scoren. In deze aflevering vertellen Lynn Daniels van Atelier Ferro in Heusden-Zolder en Bert Verbauwhede van Veritec in Kruisem hoe zij het loonpakket van hun medewerkers inzetten om de motivatie op de werkvloer te verhogen.

Aflevering 3: leiderschap

In deze aflevering hebben we het over leiderschap. Wat maakt een goede leider? En kan je leiderschap aanleren? Elke praat erover met de leiders van twee innovatieve bedrijven: Olivier Smekens van Soluzio en Koen Bosmans van CEE in Hamme-Mille. Soluzio is een fintech-bedrijf uit Mechelen dat gespecialiseerd is in digitale facturatie. CEE probeert dan weer de productieprocessen van grote maakbedrijven zuiniger en dus economisch rendabel te maken.

Aflevering 4: Work-life balans

Nu het verplichte telewerken ten einde komt, is het nog maar de vraag of je je werknemers zonder slag of stoot terug naar de werkvloer krijgt. En ook de vraag of dat eigenlijk nog wel nodig is, dringt zich op. De coronacrisis heeft het debat over de balans tussen werk en privéleven immers weer in alle hevigheid doen losbarsten. In deze aflevering van ‘Over HR’ bespreken Jimmy Cowe van Crimibox en Judy Lee van Social Hippo hoe je het werk werkbaar houdt voor je personeel. Over glijdende uren, thuiswerk, team spirit en meer!

Aflevering 5: Branding

Voor de doorsnee ondernemer klinkt branding nog vaak als een ver-van-mijn-bedshow. Maar vergis je niet: je onderscheiden van de concurrentie is vandaag de dag levensnoodzakelijk. Want sollicitanten kiezen meer en meer voor een werkgever wiens waarden ze delen. Maar hoe pak je de profilering van je onderneming het best aan? Rots in de branding Elke Verdonck spreekt erover met Herman Verwimp (Mathieu Gijbels) en Hannelore Pannecoucke (bakkerij Serbruyns). Hoe zij het imago van hun bedrijf onderhouden en het belang van je team hierbij, ontdek je in deze aflevering.

Aflevering 6: Diversiteit

Deze zesde aflevering staat helemaal in het teken van diversiteit. Philippe Van Riel (Benelux Multiservices) en Dennis Adriaensens (Circular Brussels) zijn allebei trotse eigenaars van superdiverse ondernemingen. Samen met Elke beantwoorden ze al de vragen die je altijd al had over diversiteit, maar nooit durfde te stellen.

Aflevering 7: Arbeid en beleid

In de seizoensfinale van ‘Over HR’ pakken we de zaken iets anders aan. Ditmaal geen ondernemers rond de tafel, wel een expertenpanel dat dagelijks met overheidsbeleid te maken krijgt. Hoe slagen (of falen) de regeringen in ons land erin om een KMO-vriendelijk klimaat te creëren? Elke Verdonck spreekt en luistert nog één keer met Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO; Wim Adriaenssens, gedelegeerd bestuurder van de VDAB; en Bernd Carette, senior manager bij HR-specialist Liantis.

Oorspronkelijk zou in de zevende en laatste aflevering van onze podcast ook toenmalig Vlaams minister van Werk Hilde Crevits aanschuiven. Een dringend debat over de situatie in Oekraïne besliste daar echter anders over. Maar onze nieuwsgierigheid was groot genoeg om naar haar kabinet te trekken en haar te vragen naar haar visie op de laatste HR-trends en het Vlaamse arbeidsmarktbeleid. Dat interview lees je hier.

Enkele foto's behind the scenes:

Opname podcast_behind the scenes

etab

Ook vragen over je personeelsbeleid?

De hr-adviseurs van UNIZO kunnen jou zeker helpen! Je kan de HR-scan invullen (10min vragenlijst) en met jouw antwoorden gaan onze adviseurs aan de slag. Er wordt contact met je opgenomen voor een afspraak en je krijgt een concreet advies op maat van de noden van jouw bedrijf

Je kan ook je vraag stellen aan onze adviseurs via het contactformulier

Ontdek het volledige hr-aanbod

Deze podcast is mogelijk door de steun van het Europees Sociaal Fonds, Liantis en Vlaio.

Logobalk sponsors podcast Over hr