Vervangingsinkomen

Overbruggingsrecht

Het overbruggingsrecht is een vervangingsinkomen voor zelfstandigen dat vanaf 1 september twee bijzondere varianten kent, zodat zelfstandigen die hun inkomsten zien kelderen door corona toch een inkomen behouden: 

  • het 'crisisoverbruggingsrecht' (t.e.m. december 2020): voor zelfstandigen die verplicht gesloten zijn door de maatregelen, of die afhankelijk zijn van dergelijke sectoren
  • het 'relanceoverbruggingsrecht' (t.e.m. december 2020) : voor zelfstandigen die tot 3 mei minstens een maand verplicht gesloten waren, en sinds de heropstart een omzetdaling ondervinden van minstens 10%
  • het gewone overbruggingsrecht: t.e.m. december kan het gewone overbruggingsrecht aangevraagd worden door zelfstandigen die verplicht in quarantaine moeten. 

Arbeidsongeschiktheidsuitkering bij ziekte

Word je zelf ziek, dan heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering via het ziekenfonds, op voorwaarde dat je minstens 8 dagen arbeidsongeschikt bent. In dat geval ontvang je vanaf de eerste dag een uitkering.

Consulteer de huisarts (bij voorkeur telefonisch). Het is belangrijk dat de huisarts het correcte ‘getuigschrift arbeidsongeschiktheid’ invult en ondertekent. Zoniet, begint de termijn van 8 dagen die je moet doorlopen om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te kunnen krijgen, niet te lopen. Het model getuigschrift is te vinden op de website van jouw ziekenfonds.

Bezorg het getuigschrift vervolgens per post aan het ziekenfonds. Steek het niet in de brievenbus, want het ziekenfonds heeft een datumstempel van de post nodig.

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Je ziet meer als UNIZO lid

Deze inhoud is enkel voor UNIZO-leden, of word nu lid.

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!