Crisis-overbruggingsrecht wegens corona (vervangingsinkomen voor zelfstandigen)

Laatste aanpassing: 
28/07/2022

Ben je als zelfstandige verplicht gesloten door de coronamaatregelen, dan kan je een beroep doen op het dubbele crisis-overbruggingsrecht

Heb ik er recht op? 

 • De maatregel geldt zowel voor klassieke zelfstandigen, als voor helpers en meewerkende echtgenoten.
 • In tegenstelling tot het klassieke overbruggingsrecht hebben ook startende zelfstandigen toegang.  
 • In tegenstelling tot het klassieke overbruggingsrecht hebben zelfstandigen in bijberoep ook toegang tot het crisis-overbruggingsrecht op voorwaarde dat ze voorlopige sociale bijdragen betalen die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdragen voor zelfstandigen in hoofdberoep (berekend op een netto belastbaar inkomen van 13.993,78 euro per jaar).

Je hebt er recht op op voorwaarde dat: 

 • je je activiteiten door de coronamaatregelen minstens 15 dagen moet sluiten in de maand van je aanvraag
 • je jouw activiteiten volledig onderbreekt 

Ontdek alle voorwaarden bij Liantis

Hoeveel krijg ik en hoelang? 

 • Een dubbele uitkering, ofwel: 
  • 2.583,38 euro voor de zelfstandige zonder gezinslast;
  • 3.228,20 euro voor de zelfstandige met gezinslast.
 • Bijberoepers met een zelfstandig inkomen tussen 6.996 euro en 13.993 euro per jaar en actieve gepensioneerden met een zelfstandig inkomen hoger dan 6.996 euro per jaar hebben toegang tot een half crisis-overbruggingsrecht van 645 euro per maand (807 euro/maand met gezinslast) met een maximumplafond voor de vervangingsinkomsten van 1.614 euro. Bijvoorbeeld, een zelfstandige in bijberoep die voor zijn activiteit als loontrekkende een tijdelijke werkloosheidsuitkering ontvangt van 1100 euro per maand, zal 514 euro overbruggingsrecht krijgen. In januari en februari ontvangen deze bijberoepers een dubbele uitkering wanneer ze hun activiteiten moeten onderbreken. Concreet betekent dit: een dubbele halve uitkering = dus 1 volledige uitkering
 • Je kan deze uitkering al zeker bekomen tot en met maart 2021

 

Het crisis-overbruggingsrecht is fiscaal voordeliger! 

Voor het crisis-overbruggingsrecht heeft UNIZO in overleg met de administratie een fiscaal gunstregime kunnen bekomen. Daardoor wordt het dubbel overbruggingsrecht niet belast aan de progressieve tarieven van de personenbelasting, maar aan een forfaitair tarief van 16.5% voor zelfstandigen met winsten. Het relance-overbruggingsrecht volgt het normale fiscale regime van het gewone overbruggingsrecht. Het fiscale regime is nog niet gekend voor het enkel overbruggingsrecht wanneer je 40% omzetverlies lijdt of wanneer je sluit omdat je in quarantaine moet of je kinderen opvangt.

Wat levert jou dat op?

Geen sociale bijdragen op je crisis-overbruggingsrecht!

UNIZO drong erop aan om deze uitkering vrij te stellen van sociale bijdragen. Dit is namelijk geen gewoon beroepsinkomen dat je ontvangt. Uiteindelijk besliste David Clarinval, minister van Zelfstandigen en kmo's, om gehoor te geven aan onze vraag. 

Hoe vraag ik dit aan?

Hiervoor kan je tercht bij sociaal verzekeringsfonds Liantis

Wil jij weten op welke type crisis-overbruggingsrecht jij nog recht hebt in 2021? Onze partner Liantis ontwikkelde een handige tool, waarmee jij in enkele kliks weet welke steun je krijgt! 

Ga naar de tool van Liantis

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!