Mag jij ondernemen in deze coronatijden of niet? Hét overzicht!

Laatste aanpassing: 
25/11/2020

Welke regels gelden tot 13 december?

De overheid besliste op 30 oktober een reeks harde maatregelen om de coronacrisis tegen te gaan. Deze maatregelen gaan in om middernacht in de nacht van 1 op 2 november, en gelden minstens tot 13 december. Op deze pagina vind je de meest actuele stand van zaken. Opgelet, na publicatie van de relevante overheidsbesluiten kunnen alsnog een aantal zaken wijzigen. Wij passen de site dan uiteraard aan. 

LAATSTE UPDATE: 25 november 08u29

 

Algemeen overzicht per sector

Zoektip: Ben je op zoek naar een specifiek(e) beroep of activiteit? Druk dan gelijktijdig op CTRL en F en geef je zoekterm in of klik hieronder op jouw sector.

Check ook de voorwaarden om je zaak open te houden(t.a.v. klanten en personeel). 

Winkels/Handelszaken

Verkoop van goederen (B2C)

De volgende handelszaken die goederen verkopen, mogen fysiek open blijven voor de consument enkel als ze in hoofdzaak essentiële producten verkopen: 

 • voedingswinkels: het gaat dan om zowel bakkers, beenhouwers, broodjeszaken, chocolatiers, wijnhandels, theewinkels, kaaswinkels, kruidenierszaken, ...uiteraard steeds zonder consumptie ter plaatse
 • ook foodtrucks (kippenkraam, ijsventers, hamburgerkraam, ...) zijn toegelaten (voor zover het niet gaat om deur - aan - deurverkoop), zonder consumptie ter plaatse. Ze mogen geen alcohol verkopen tussen 20u en 05u ’s ochtends. (voor andere ambulante handel: zie onderaan deze pagina)
 • ook winkels die hoofdzakelijk dierenvoeding verkopen, mogen open. Winkels die slechts als bijzaak dierenvoeding verkopen, mogen niet open. 
 • nachtwinkels mogen open blijven tot 22u
 • winkels aan tankstations mogen enkel de essentiële producten verkopen (voeding, tabak, kranten/weekbladen, ...). Ook de tankstations zelf zijn open. 
 • tabakswinkels en vapeshops mogen geopend blijven
 • de winkels die hoofdzakelijk verzorgings- en hygiëneproducten mogen open blijven (bijvoorbeeld drogisten). Er is geen definitie van 'verzorgings - en hygiëneproducten'. Shampoo, zeep, deo, ... valt duidelijk wel onder dat begrip, maar het is maar de vraag of bijvoorbeeld ook make-up, nagellak, parfum, ... onder dat begrip valt. 
 • krantenwinkels (krasloten mogen worden verkocht, maar niet in de winkel gekrast. Wedterminals moeten gesloten blijven). 
 • boekenwinkels 
 • telecomwinkels, met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen
 • tuincentra, boomkwekerijen, plantenwinkels en bloemenwinkels. Met bloemen en planten worden organische bloemen en platen bedoeld (een afgezaagde kerstboom valt er bijvoorbeeld onder, een plastieken kerstboom niet; gedroogde planten zijn ook organisch, en mogen dus verkocht worden). Daarnaast mogen ook alle materialen en/of gereedschappen verkocht worden voor werken in de tuin (bloempotten, meststoffen, tuingereedschappen, ...). 
 • winkels voor medische hulpmiddelen (opticiens, hoorwinkels, bandagisten, ...)
 • gespecialiseerde detailhandelszaken die kledingstoffen, breigarens, handwerken en fournituren verkopen (maar dus enkel als ze deze producten hoofdzakelijk verkopen)
 • winkels die hoofdzakelijk schrijf - en  papierwaren verkopen
 • doe het zelf zaken: hieronder wordt verstaan 'de ondernemingen wiens gebruikelijke assortiment hoofdzakelijk bestaat uit materialen (inclusief gereedschap) om werken uit te voeren in huis of in de tuin'. Zowel DIY - zaken met een algemeen assortiment als gespecialiseerde DIY mogen open onder deze voorwaarde. Zo mogen verfwinkels, parketwinkels, tegelwinkels, behangwinkels, ... open, maar keukenwinkels, badkamerwinkels niet. Ook interieurwinkels mogen niet open als zij voornamelijk gericht zijn op decoratie (meubels, lamparmaturen, kussens, vazen, ...). Gordijnenwinkels, winkels voor trappen, ramen en deuren, vallen niet onder de definitie van 'doe het zelf' en mogen niet open. 
 • Babywinkels mogen open blijven, maar enkel voor hygiëne-en verzorgingsproducten (essentiële producten), andere niet essentiële producten zoals kleding, speelgoed, kinderwagens en meubels zijn enkel via levering beschikbaar of via een systeem op afspraak om vooraf bestelde goederen in de open lucht en aan de buitenzijde van de winkel op te halen.
 • Winkels die hoofdzakelijk klein keukengerei verkopen (zoals potten en pannen, bestek, borden, glazen, tassen, kookgerei ... ) mogen open. Groot keukengerei mag niet verkocht worden (vuilbakken, koelkasten, BBQ’s, grote elektroapparaten), behalve afhaal of levering.
 • Groothandels bestemd voor professionelen mogen hun zaak enkel openen ten aanzien van professionele klanten (tenzij ze onder één van de toegelaten winkels vallen die hierboven beschreven) staan). Meer algemeen mogen ondernemingen die gesloten zijn voor het publiek wel nog op afspraak goederen of diensten fysiek aanbieden in hun winkel of toonzaal aan professionele klanten.

Winkels die open mogen, moeten zich houden aan een reeks minimale regels.

Alle andere winkels die niet in deze lijst staan moeten gesloten blijven! bijvoorbeeld: 

 • een computerwinkel mag niet openen. Ze mogen wel herstellingen of installaties bij de klant thuis doen. 
 • een  meubelwinkel mag niet openen. Ze mogen wel leveringen bij de klant thuis doen, en mogen het meubel daarbij ook monteren of installeren. Hetzelfde geldt voor electrozaken (televisies, ijskasten, ...)
 • Casino's, speelautomatenhallen en wedkantoren zijn dicht. 
 • discotheken en dancings zijn dicht. 
 • feestzalen zijn dicht. Zij mogen wel hun locatie verhuren als conferentiezaal. Vergaderingen door bedrijven of overheidsdiensten zijn wel toegelaten (uiteraard enkel professionele vergaderingen, dus geen teambuildings, personeelsfeesten, ...), en kunnen doorgaan in conferentiezalen (zonder voeding of drank, en met respect voor alle geldende protocollen)
 • Handelsbeurzen zijn niet toegelaten
 • recreatieve inrichtingen, zoals bowling, lasershooting, biljartzalen, escape rooms, ... zijn niet toegelaten

Wil je meer tekst en uitleg? Herbekijk dan onze Facebook Live.

Deze winkels mogen zoals gezegd enkel open als ze in hoofdzaak essentiële producten verkopen. Winkels die slechts bijkomstig essentiële producten verkopen mogen niet open, ook niet voor de verkoop van die essentiële producten. Met uitzondering van de groothandels (die alle producten mogen verkopen, mogen de winkels die wel open mogen, enkel de essentiële producten verkopen. Alle andere producten mogen niet aangeboden worden, en moeten dus uit de rekken worden gehaald, of afgespannen worden met een lint of afscherming. Helaas is er geen lijst van essentiële producten. Het Ministerieel Besluit geeft enkel een overzicht van wat zeker géén essentieel product is: meubels, tuinmeubels, barbecuetoestellen, groot keukengerei, mobiele verwarmingstoestellen, decoratieartikelen (met uitsluiting van kaarsen), multimedia, elektro, speelgoed, kleding, schoeisel, telecomaccessoires, juwelen, lederwaren en sportartikelen.

Winkels die in hoofdzaak essentiële producten verkopen, mogen hun niet - essentiële producten enkel op afstand verkopen, bijvoorbeeld online of per telefoon. Het leveren of ophalen dient op een later tijdstip te gebeuren. Het is niet de bedoeling dat tijdens het fysiek winkelen voor essentiële goederen, men tegelijkertijd niet-essentiële goederen in diezelfde winkel bestelt. Afhaling van vooraf bestelde niet-essentiële goederen kan enkel worden georganiseerd in openlucht en aan de buitenzijde van het shoppingcentrum en dit enkel op afspraak.

Jouw winkel moet sluiten! Wat zijn de alternatieven?

Alles over corona als je een winkel hebt?

Naar boven

 

Levering van diensten

Ondernemers die diensten leveren aan een professionele klant, kunnen dat blijven doen volgens de geldende protocollen. 

Ondernemers die diensten leveren aan een consument, mogen dat enkel fysiek blijven doen als ze op de specifieke lijst staan uit het Ministerieel Besluit. Als ze op die lijst staan, mogen ze de dienst leveren bij de consument thuis, maar mogen ze (als het nodig is) de klant ook in de zaak ontvangen voor het bespreken of leveren van de dienst. Bijvoorbeeld:

 • verzekeringskantoren
 • garages en fietsenwinkels mogen hun diensten fysiek blijven aanbieden aan de consument voor wat betreft onderhoud, herstelling, nazicht en naverkoop. De klant mag daar dus fysiek voor in de zaak komen. Verkoop van producten aan een consument is zoals gezegd niet fysiek mogelijk!
 • ook bandencentrales mogen hun diensten fysiek blijven leveren aan de consument, net zoals autoruitreparaties en carrosserieherstelling. Ook takeldiensten mogen hun diensten fysiek blijven leveren aan consumenten.
 • technische keuring van voertuigen blijft mogelijk.
 • diensten die essentieel zijn voor dringende herstellingen die een veiligheids- of hygiënerisico inhouden
 • bouwbedrijven kunnen hun diensten bij de consument voortzetten (zie verder op deze pagina). 
 • Ook architecten, interieurarchitecten en landmeters mogen hun diensten fysiek aan de consument blijven leveren, zowel bij de klant thuis, als in hun kantoor (indien nodig)
 • Ramenwassers mogen ramen gaan wassen bij professionele en particuliere klanten
 • poetshulp bij de consument thuis is toegelaten
 • hondenkapsalons blijven gesloten 
 • hondenscholen zijn gesloten
 • Dierenhotels mogen open blijven.
 • Dierencrematoria mogen open blijven, maar enkel op afspraak
 • Dierenasielen zijn gesloten voor het publiek. Bezoek is dus niet toegestaan. Adoptie en afstaan van dieren kan wel en enkel op afspraak, één op één, en mits inachtneming van social distancing maatregelen. Ook vrijwilligers mogen hieraan bijdragen.
 • carwashes moeten sluiten vooor particulieren. Professionele klanten mogen wel bediend worden, voor voertuigen die nodig zijn voor de uitoefening van het beroep (vrachtwagens, camionettes, traktors, industriële voertuigen, ...). Het wassen van salariswagens (wagens die als extralegaal voordeel worden toegekend) is niet toegelaten.
 • wassalons, wasserettes, droogkuis en strijkateliers mogen open blijven voor de consument. 
 • Fotografen geen diensten verlenen B2C (noch in de studio, noch bij de consument thuis, noch op locatie). Enkel voor pasfoto's mag de klant fysiek ontvangen worden. B2B mogen zij hun diensten wel verlenen (zowel in de studio als op locatie). Fotografie in open lucht zonder klanten is ook mogelijk (bv. natuurfotografie).
 • Beveilgingsfirma's mogen hun -diensten blijven aanbieden, ook niet – dringende. Showroom blijft wel dicht voor consumenten
 • slotenmakers mogen enkel fysiek bij de consument langsgaan voor situaties van overmacht
 • schoenmakers en kleermakers mogen geen klanten in de winkel ontvangen. Klanten mogen wel (op afspraak) hun schoenen of kledij komen afleveren om te laten maken, en later (opnieuw op afspraak) komen ophalen. Een klant binnen laten om te passen, of op te meten, mag dus niet... (dat mag trouwens ook niet bij de klant thuis gebeuren). 
 • Verhuisbedrijven die behoren tot het paritair subcomité 140.05 mogen hun diensten fysiek aanbieden aan particulieren. Tijdens een vehuis zijn de regels voor samenscholingen en voor privébijeenkomsten thuis van toepassing.
 • De taxi’s mogen cliënten vervoeren. Er moet een minimumafstand van 1,5 m tussen elke persoon worden aangehouden. Het aantal personen dat kan worden vervoerd, varieert dus afhankelijk van het type voertuig. Een huishouden of mensen die deel uitmaken van “de nauwere contacten” mogen in één wagen, hier is de afstandsregeling niet van toepassing. Het is aangeraden het voertuig regelmatig te verluchten en te reinigen. Als de social distancing regels niet kunnen gegarandeerd worden is het dragen van mond- en neus bedekking verplicht.
 • opleidingen buiten het reguliere onderwijs (lagere/secundaire school, hoge school, universiteiten, volwassenenonderwijs, ...) mogen niet doorgaan, behalve voor de noodzakelijke vorming van personeel  binnen de werkgemeenschap, indien mogelijk via afstandsvorming en in ieder geval met naleving van de sanitaire regels van toepassing op de werkvloer. Zo zijn bijvoorbeeld de interne rijopleidingen bij de openbaar vervoersbedrijven toegelaten.

Horeca 

 • Restaurants, cafés, bars, en andere eet - en drinkgelegenheden moeten sluiten. Het aanbieden en leveren van afhaalmaaltijden of niet - alcoholische dranken om mee te nemen is wel nog toegestaan. Je mag ook alcohol meegeven bij zo'n afhaalmaaltijd, maar dat mag maximaal tot 20u. Tot eind 2020 zal het FAVV overigens het organiseren van afhaalmaaltijden niet beschouwen als een activiteit die een aparte registraties nodig heeft. Je kan dus tot eind 2020 op afhaalmaaltijden overschakelen, onder jouw bestaande toelating (1.1) van het FAVV, zonder dat je een bijkomende registratie als 'traiteur' moet vragen. 
 • Hotels en logies mogen open blijven, met de nuance dat:
  • vakantieparken, bungalowparken en campings gesloten moeten zijn vanaf 3 november. Vakantieverblijven, bungalows, chalets en kameervoorzieningen die dienen voor het gebruik door de eigener en/of diens huishouden of door een huishouden dat er zijn gewooonlijke verblijfplaats heeft, mogen open blijven voor dat specifieke gebruik, maar alle gemeenschappelijke faciliteiten moeten gesloten blijven.
  • ongeacht de logievorm moeten alle gemeenschappelijke faciliteiten sluiten. Hun restaurant moet sluiten, de gasten moeten dus op hun kamer eten. De bar evenals alle andere faciliteiten (zwembad, sauna, ...) blijven eveneens gesloten. Gemeenschappelijke sanitaire faciliteiten mogen niet gebruikt worden. 
  • de grootkeukens en eetzalen voor verblijf-, school-, leef- en werkgemeenschappen mogen open blijven volgens de regels van de horeca (maximaal 4 personen aan één tafel (behalve indien het gaat om een huishouden, enkel zittend consumeren, geen bediening aan de bar, personeel moet mondmasker dragen, contactgegevens moeten geregistreerd worden)
 • Het individueel en collectief gebruik van waterpijpen is verboden in voor het publiek toegankelijke plaatsen.
 • feestzalen zijn gesloten. 

Naar boven

Contactberoepen

De 'contactberoepen' zoals massagesalons, schoonheidssalons, kappers, barbiers, nagelsalons, tatoeage - en piercingsalons, esthetische pedicure moeten sluiten. Ook diensten aan huis kunnen niet doorgaan. Ook zonnebankcentra moeten sluiten. Voetverzorging door podologen en niet-uitstelbare voetverzorging, om medische redenen, door andere professionelen dan podologen mogen nog steeds uitgevoerd worden.

Naar boven

Markten en ambulante handel

Elke vorm van deur - aan - deur verkoop is verboden

Ambulante handelaars die essentiële producten verkopen, mogen wel hun kraam openhouden op de vaste standplaats langs de openbare weg. Foodtrucks mogen drank en maaltijden aanbieden tot ten laatste 22.00 uur, en deze mogen niet ter plekke geconsumeerd worden. De verkoop van alcoholische dranken is verboden tussen 20u en 05u ’s ochtends.

Commerciële vertegenwoordigers mogen enkel professionele klanten bezoeken. 

Op de openbare markten  mogen ambulante handelaars ookstaan, maar enkel voor de verkoop van essentiële goederen. Op de markt mogen dus geen diensten geleverd worden (herstelling van horloges, herstelling van kleding, ...). Bovendien gelden op de markt de volgende regels: 

 • het maximaal aantal bezoekers dat wordt toegelaten op de markt  bedraagt 1 bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam; de gemeente moet ook een systeem voorzien

  om te controleren hoeveel klanten er op de markt of de kermis aanwezig zijn;

 • elke bezoeker vanaf 12 jaar draagt een mondmasker of, wanneer het dragen van een mondmasker niet mogelijk is om medische redenen, een gelaatsscherm;

 • de marktkramers en hun personeel zijn tijdens het uitbaten van een kraam verplicht om de mond en de neus te bedekken met een masker, elk ander alternatief in stof of, wanneer dit niet mogelijk is omwille van medische redenen, met een gelaatsscherm;

 • de gemeente moet handgels voorzien bij de in- en uitgangen van de markt;

 • de marktkramers moeten handgels voorzien voor hun personeel en hun klanten;
 • de marktkramers mogen voeding en dranken voor consumptie ter plaatse aanbieden. Bezoekers mogen geen voeding of drank nuttigen op de markt.
 • er wordt een éénrichtingsverkeersplan opgesteld, met afzonderlijke toe- en uitgangen tot en van de markt, tenzij er in uitzonderlijke omstandigheden een gemotiveerde afwijking wordt toegestaan door de bevoegde lokale overheid, die een alternatieve oplossing bepaalt
 • Er wordt individueel gewinkeld of met maximum één andere persoon en gedurende een periode van maximum 30 minuten. Hierop geldt wel de uitzondering dat  een volwassene de minderjarigen van hetzelfde huishouden of personen die nood hebben aan begeleiding mag vergezellen.

De gemeente moet de toegang tot de markt  zodanig organiseren dat de regels van social distancing, in het bijzonder het behoud van 1,5m afstand tussen elke persoon, kunnen worden gerespecteerd, en dat passende preventiemaatregelen kunnen worden gerespecteerd die minstens gelijkwaardig zijn aan degene die omschreven zijn in de Gids van de FOD Economie.

Kermissen zijn verboden. Ook rommelmarkten, broccantes, jaarmarkten, kerstmarkten, winterdorpen, schaatsbanen, ... zijn verboden. 

 

Naar boven

Sport en recreatie

 • Individueel sporten in open lucht blijft mogelijk, en je mag dat doen in een groep van maximaal 4 personen. 
 • Alle inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector worden gesloten voor het publiek. Er zijn wel een aantal uitzonderingen (zie verder). Een volledig overzicht vind je hier. Dat betekent dus ook dat fitnesszalen, zwembaden, sportcomplexen, cultuurzalen, theaterzalen, bioscopen, feestzalen, evenementenzalen, ... dicht gaan tot minstens 13 december. Ook pretparken en binnenspeeltuinen zijn gesloten.
 • mogen wel open blijven
  • buitenspeeltuinen
  • buitengedeelten van natuurparken en openluchtmusea, met inbegrip van de ingang, uitgang, sanitaire voorzieningen, eerste hulp en noodgebouwen
  • bibliotheken, spelotheken en mediatheken
  • overdekte paardenpistes in maneges en paardenrenbanen, maar enkel met het oog op het welzijn van het dier (dus niet recreatief)
  • culturele plaatsen, maar enkel voor:
   • groepen van kinderen tot en met 12 jaar, in het kader van schoolse of buitenschoolse activiteiten van het verplicht onderwijs;
   • stages en activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar;
  • sportzalen en -voorzieningen, maar dit enkel voor:
   • zover het geen zwembad betreft, groepen van kinderen tot en met 12 jaar in het kader van schoolse of buitenschoolse activiteiten van het verplicht onderwijs;
   • zover het geen zwembad betreft, sportactiviteiten, -stages en -kampen georganiseerd of toegelaten door de lokale overheid voor kinderen tot en met 12 jaar;
   • trainingen van professionele sporters;
   • professionele wedstrijden;
   • andere activiteiten dan sportactiviteiten, voor zover deze zijn toegelaten volgens het ministerieel besluit en de geldende protocollen.
  • De buitengedeelten van sportinfrastructuren (bijvoorbeeld een voetbalveld, skatepark) blijven toegankelijk. Er mag buiten niet in groepen groter dan 4 personen gesport worden. Er mag niet in groepen groter dan vier personen gesport worden. De kantines, restaurants en andere drankgelegenheden zijn gesloten.
 • enkel de volgende sportactiviteiten mogen doorgaan
  • Amateursporters die 13 jaar of ouder zijn kunnen enkel buiten trainen. Ze mogen ook gebruik maken van de buitengedeelten van sportinfrastructuren (bijvoorbeeld een voetbal- of basketbalveld,…) om met maximum 4 personen samen te trainen.
  • Professionele sporters kunnen blijven trainen, zowel binnen als buiten, maar deze trainingen moeten doorgaan zonder publiek;
  • Professionele sportieve wedstrijden kunnen enkel plaatsvinden zonder publiek.
  • Niet-professionele sportieve wedstrijden kunnen enkel plaatsvinden voor deelnemers tot en met 12 jaar. Deze wedstrijden mogen enkel worden bijgewoond door één lid van het huishouden van de deelnemers. De kantine blijft gesloten. Wanneer een sportieve wedstrijd wordt georganiseerd op de openbare weg, is de voorafgaande toelating van de bevoegde gemeentelijke overheid vereist. 
  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen sportactiviteiten of sportkampen volgen, zowel binnen als buiten (en voor zover ze niet doorgaan in een zwembad), op voorwaarde dat ze doorgaan:
   • met maximum 50 kinderen;
   • in een georganiseerde context, door een club of vereniging met toelating van de lokale overheid of georganiseerd door de lokale overheid zelf;
   • altijd in aanwezigheid van een trainer, begeleider of meerderjarige toezichter;
   • in aanwezigheid van maximum één lid van het huishouden per deelnemer.
  • Kinderen tot en met 12 jaar mogen deelnemen aan schoolse of buitenschoolse sportieve activiteiten van het leerplichtonderwijs (voor zover de activiteit niet doorgaat in een zwembad) en volgens de regels van het toepasselijke protocol.
  • een privétrainer mag verder werken, met maximum 3 klanten in de open lucht, met respect voor de geldende beperkingen voor samenscholingen en de social distancing maatregelen.
 • Professionele artiesten
  • Telethuiswerk is verplicht voor alle artiesten, tenzij dit onmogelijk is. Voor activiteiten waarbij telethuiswerk niet mogelijk is, moet de naleving van social distancing maatregelen worden gegarandeerd en een attest door de werkgever worden voorzien.

Naar boven

Bijeenkomsten/Evenementen

 • Er geldt een avondklok van 00u00 tot 5u 's ochtends. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië geldt de avondklok tussen 22u en 6u 's ochtends
 • Privé-bijeenkomsten:
  • Elk gezinslid heeft recht op 1 knuffelcontact. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen. Er is een uitzondering voor mensen die alleen wonen: zij mogen naast hun knuffelcontact nog 1 persoon uitnodigen, maar niet tegelijkertijd. Je mag buiten deze persoon/personen geen andere mensen thuis ontvangen, tenzij voor een essentiële en niet - uitstelbare reden (medische zorgen of zorg en bijstand voor ouderen, minderjarigen of gehandicapte personen)
  • buiten mag je maximaal met 4 personen samenkomen, kinderen onder 12 jaar niet meegerekend
 • handelsbeurzen zijn verboden
 • evenementen (muziek, theater, tentoonstellingen, ...) zijn verboden

Erediensten

 • Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand
 • op begrafenissen en crematies zijn maximaal 15 personen aanwezig, kinderen onder 12 jaar niet meegerekend, recepties en rouwmaaltijden zijn niet toegestaan

Naar boven

Reizen 

De grenzen worden niet gesloten conform Europese afspraken, maar buitenlandse reizen worden ten stelligste afgeraden.

In afwijking van dit principe, is het toegelaten om:

 • te reizen vanuit België naar alle landen van de Europese unie, van de Schengenzone en naar het Verenigd Koninkrijk;
 • te reizen naar België vanuit de landen die zijn opgenomen in de lijst bekendgemaakt op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Je mag dus reizen naar gebieden die als 'rode' of 'oranje' zone zijn aangeduid (hoewel het sterk wordt afgeraden). Reis je naar een rode zone, dan moet je bij terugkeer verplicht in quarantaine, en moet je een test laten afnemen: 

 • Reizigers die terugkeren uit rode zones, die langer dan 48 uur in het buitenland verbleven, en die langer dan 48 uur in België zullen verblijven worden beschouwd als “hoogrisicocontacten”, wat betekent dat ze verplicht in quarantaine moeten en getest zullen worden.
 • Ten vroegste vanaf de 5de dag van quarantaine kan er een COVID-test uitgevoerd worden in België.
  • Als deze test negatief is, mag de quarantaine gestopt worden. In de regel is dit resultaat bekend binnen de 48 uur. U blijft in quarantaine tot de bekendmaking van het resultaat.
  • Indien deze test positief is, moet u bijkomend 7 dagen in isolatie. De verplichting om in quarantaine te gaan en je te laten testen, kan vervallen op basis van de optionele zelf-evaluatie van het risico op besmetting opgenomen in het Passenger Locator Form.
  • Op basis van het ingevulde Passenger Locator Form zal je op de hoogte gebracht worden via SMS of je in quarantaine moet en wanneer je je moet laten testen.

Private bussen en autocars mogen op een georganiseerde manier personen vervoeren mits het toepassen van de nodige hygiëne- en preventieve maatregelen door passagiers en vervoerder.
De passagiers boven de 12 jaar moeten de mond en de neus bedekken door een mondmasker of elk ander alternatief in stof te dragen, indien onderling de afstand van 1,5m niet kan worden gerespecteerd. Er is geen beperking op het aantal reizigers dat in de autocar aanwezig mag zijn. Let wel op: als je naar het buitenland reist, moet je wel nog rekening houden met eventuele beperkingen op het aantal reizigers die daar gelden. Alle maatregelen vind je in de sectorgids

Naar boven

Bouwsector

Alle bouwwerkzaamheden, ook binnenshuis, blijven volledig mogelijk mits aan de verplichte veiligheidsvoorwaarden wordt voldaan.

Groothandels bestemd voor professionelen mogen openblijven, toonzalen voor particuliere verkoop moeten sluiten (behalve voor gespecialiseerde zaken die als 'doe het zelf' kunnen worden gezien, zoals verfwinkels en tegelwinkels).  Ook verkoop van goederen op individuele afspraak is verboden.

Toonzalen/handelaars voor B2B-verkoop is wel toegelaten. Individuele afspraken voor dienstverrichtingen (dus voor het uitvoeren van werken: de levering en plaatsing van nieuwe badkamer, keuken, binnenhuisinrichting, ramen en deuren, vloeren, …) is wel mogelijk, mits het respecteren van alle veiligheidsmaatregelen *. Let op: het blijft verboden om ter gelegenheid van dergelijke individuele afspraken rond te gaan in een toonzaal om materialen te kiezen!

Dit geldt dus zowel voor electriciens, loodgieters, dakwerkers, schilders, het plaatsen van ramen en deuren, het plaatsen van badkamers en keukens, schrijnwerkerij, ... . Het plaatsen van zonnepanelen valt ook onder 'bouw', en mag dus fysiek doorgaan bij de consument. 

* Onderstaand de te respecteren regels die toegepast moeten worden bij “bezoek op afspraak” en bij “professionele klanten in toonzalen/handel”: 

 1. de onderneming informeert de klanten en personeelsleden tijdig over de geldende preventiemaatregelen en verstrekken de personeelsleden een passende opleiding
 2. een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon wordt gegarandeerd;
 3. de klanten worden toegelaten gedurende een periode van maximum 30 minuten of zolang als gebruikelijk in geval van een afspraak;
 4. één klant per 10 m2 wordt toegelaten;
 5. indien de voor professionele klanten toegankelijke vloeroppervlakte minder dan 20 m2 bedraagt, is het toegelaten om twee klanten te ontvangen, mits een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon gegarandeerd is;
 6. mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen worden steeds sterk aanbevolen in de onderneming of vereniging en worden er gebruikt indien de regels van de social distancing niet kunnen worden nageleefd omwille van de aard van de uitgeoefende activiteit;
 7. de activiteit moet zo worden georganiseerd dat samenscholingen worden vermeden;
 8. de onderneming stelt middelen voor de noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van het personeel en de klanten;
 9. de onderneming neemt de gepaste hygiënemaatregelen om de inrichting en het gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren;
 10. de onderneming of vereniging zorgt voor een goede verluchting;
 11. een contactpersoon wordt aangeduid en bekendgemaakt, zodat klanten en personeelsleden een mogelijke besmetting met het coronavirus COVID-19 kunnen melden met het oog op het vergemakkelijken van contact tracing;

Er wordt individueel gewinkeld of met maximum één andere persoon van hetzelfde huishouden of waarmee men een duurzaam nauw contact onderhoudt.

Hou rekening met de regels rond het vervoer van personeel in bestelwagens!

Hou ook rekening met de registratieplicht voor buitenlandse werknemers!

Naar boven

Vrije en intellectuele beroepen en aan medisch verwante beroepen of activiteiten

Vrije beroepen kunnen net als paramedische beroepen, hun werkzaamheden voortzetten volgens de bestaande protocols. 

Apotheken blijven open. Erkende bemiddelaars, curatoren en andere gerechtelijke mandatarissen  ressorteren onder de “justitiediensten en beroepen die daaraan verbonden zijn” die in de bijlage van het ministerieel besluit zijn opgenomen, en kunnen dus hun activiteiten verder zetten.

Vastgoedmakelaars mogen huisbezoeken laten doorgaan, maar enkel onder de voorwaarde dat de makelaar, noch de verhuurders/eigenaars aanwezig zijn op het moment van het bezoek. ZIj moeten dus buiten het pand wachten tot het bezoek is afgerond. Meer info vindt u op de website van CIB.

Naar boven

Voorwaarden voor de ondernemingen die open zijn

De ondernemingen die wel open mogen blijven, moeten zich minimaal houden aan de basisregels die in de verschillende gidsen en protocollen zijn vastgelegd: 

 • ten aanzien van klanten moet je als ondernemer minstens de regels toepassen die beschreven staan in de Gids voor de Handel van de FOD Economie (indien van toepassing).
 • Telewerk is verplicht, overal waar het kan. Fysieke teambuildings zijn verboden. Werknemers die niet kunnen telewerken, moeten een attest meehebben van hun werkgever., of een ander bewijsstuk (een badge, ...).
 • bedrijven waar de werknemers aanwezig zijn omdat ze niet kunnen telewerken, moeten de de nodige maatregelen nemen om een maximale naleving van social distancing te garanderen. Behoor je tot een essentiële sector, dan moet je maatregelen nemen om social distancing in de mate van het mogelijke na te leven. Deze maatregelen ten aanzien van jouw personeel  staan beschreven in de Generieke Gids van de FOD Waso, aangevuld met de richtlijnen op sectoraal en/of ondernemingsniveau, en/of andere passende maatregelen die minstens een gelijkwaardig niveau van bescherming bieden, in overleg met jouw personeel en de diensten voor bescherming en preventie op het werk. Collectieve maatregelen hebben steeds voorrang op individuele maatregelen. Informeer jouw medewerkers, maar ook externen, tijdig over deze maatregelen en voorzie opleiding waar nodig. Telewerk is de regel voor alle functies die zich er toe lenen!
 • de bedrijfskantines mogen openblijven.  Zij moeten de hygiëne en afstandsregels naleven die gelden voor de toegelaten horeca-activiteiten: 
  • de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter
  • een maximum van 4 personen per tafel is toegestaan;
  • enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan;
  • elke persoon moet aan zijn eigen tafel blijven zitten;
  • het dragen van een mondmasker of, wanneer dit niet mogelijk is omwille van medische redenen, van een gelaatsscherm is verplicht voor het personeel;
  • er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan;
  • de contactgegevens van één klant per tafel, die zich kunnen beperken tot een telefoonnummer of een e-mailadres, worden geregistreerd bij aankomst en bewaard, met respect voor de bescherming van de persoonsgegevens, gedurende 14 kalenderdagen teneinde enig later contactonderzoek te faciliteren. Voor de klanten die dit weigeren wordt de toegang tot de inrichting bij aankomst geweigerd. Die contactgegevens mogen enkel worden gebruikt voor de doeleinden van de strijd tegen COVID-19, en ze moeten worden vernietigd na 14 kalenderdagen.
 • sectorprotocollen: ondernemingen moeten zich houden aan de sectorprotocollen die op hen van toepassing zijn. Het overzicht van alle goedgekeurde sectorprotocollen vind je hier. Is er in jouw sector nog geen sectorprotocol goedgekeurd door de bevoegde Minister? Dan moet je je houden aan een set van specifieke regels.  

Naar boven

Wat zijn de sancties? 

De politie zal nauw toezien op de naleving van deze regels, en zal GAS-boetes opleggen van 750 euro wanneer je als ondernemer de regels overtreedt. 

Bij een volgende overtreding zal je, naast andere sancties en hogere boetes, je zaak verplicht moeten sluiten

Daarnaast zullen er ook andere controlemogelijkheden ingeschakeld worden. Zo zullen controleurs van De Lijn het niet correct gebruik van mondmaskers op bussen van De Lijn kunnen bestraffen met een GAS-boete. 

Naar boven

 

Andere info die je moet weten over de impact van het coronavirus op jouw bedrijf?

Ga naar het overzicht

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!