Heb ik een attest nodig als ik voor het werk de grens over moet?

Belgische werknemers in België

Zoals de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg zelf aangeeft op de site, bestaat vandaag geen enkele verplichting of noodzaak om een attest aan je medewerkers te bezorgen voor woon-werk verkeer of transport binnen België. Gezien je medewerker dus wettelijk de baan op mag, mag de politie geen boete geven enkel en alleen omdat hij geen attest kan voorleggen. Het is dus niet verplicht om een attest om te maken, maar misschien vind je het toch handig. Dan kan je je laten inspireren op ons eigen UNIZO-attest (dus NIET verplicht).

Download het model attest

Als zelfstandige de grens over

Ook als je als zelfstandige zelf de grens over moet voor het werk (bijvoorbeeld om een levering te doen), heb je geen attest nodig. Enkel als je naar Frankrijk of Nederland gaat, volg je best de regels die hieronder staan. Let wel op: ook al heb je geen attest nodig, dan nog doe je er misschien goed aan toch enkele documenten mee te nemen die kunnen bewijzen dat je voor het werk de grens over moet, zoals bijvoorbeeld: 

  • e-mail verkeer dat aantoont dat je iets moet gaan leveren of ophalen
  • een bestelbon, een factuur, ... 
  • desnoods vraag je aan de klant of leverancier om nog even een bevestiging te sturen per mail of brief van datum en uur van de afspraak, zodat je zeker geen problemen krijgt aan de grens. 

Mijn werknemers moeten de grens over naar Frankrijk  

Moeten je werknemers in Frankrijk zijn, dan moeten ze wel verplicht een attest kunnen voorleggen. In Frankrijk geldt een attestatiesysteem. Je kan gebruik maken van het attest van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg om aan te tonen dat je werknemer de grens over moet voor het werk. 

Verder zijn er ook nog twee attesten die de Franse overheid zelf ter beschikking stelt

Ook voor Franse werknemers die in België werken, zijn deze attesten nodig.

Check zeker ook altijd de website van de FOD Buitenlandse zaken voor het meest recente reisadvies. 

Mijn medewerkers moeten naar Nederland

Aan de grens tussen België en Nederland zijn er strenge controles. Grensarbeiders in vitale sectoren en met een cruciaal beroep kunnen met dit vignet sneller de grens over. Grensarbeiders en personen die niet in een vitale sector werken of een cruciaal beroep vervullen, moeten met een werkgeversverklaring aantonen dat zij voor werk de grens oversteken. Ook hiervoor kan je gebruik maken van het attest van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Wat met andere landen?

Om na te gaan of ook andere landen dergelijk attest vragen, consulteer je best eerst de website van de FOD Buitenlandse Zaken om het meest recente reisadvies op te zoeken voor dat land. Je kan ook deze lijst consulteren met alle info over transport naar EU-landen. 

EU-richtlijnen voor de binnengrenzen

  • Verschillende Europese lidstaten hebben inderdaad grenscontroles ingevoerd.
  • Lidstaten kunnen gezondheidscontroles uitvoeren, maar dat betekent niet dat zomaar iedereen geblokkeerd kan worden aan de grens.
  • Sommige lidstaten hebben weliswaar een aantal beperkingen of formaliteiten opgelegd voor de verplaatsingen op hun grondgebied of de overschrijding van hun binnengrenzen.
  • Lidstaten moeten hun eigen burgers en ingezetenen toelaten.
  • Ze moeten ook transit faciliteren aan andere Europeanen die naar huis willen terugkeren.
  • Grensarbeiders moeten hun job kunnen blijven doen. Het vrije verkeer van goederen moet gegarandeerd blijven.
  • ECHTER: omwille van gevaar voor besmetting, hebben lidstaten wel het recht personen tijdelijk in quarantaine te plaatsen.

Meer info

Voor meer vragen over jouw personeelsbeleid, contacteer Liantis

Nog meer corona-info?

Check onze coronapagina

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!