Heb ik een attest nodig als ik voor het werk de grens over moet?

Laatste aanpassing: 
09/02/2021

Reizen van/naar België 

Van 27 januari tot 1 april, geldt een verbod op niet - essentiële reizen van en naar België. De regering wil op die manier de toeristische en recreatieve reizen verbieden. 

Enkel essentiële reizen zijn nog toegelaten, maar dan moet je gedurende de hele reis een ondertekende verklaring op eer bij hebben. Ook buitenlanders die naar België reizen voor een essentiële reis moeten een verklaring op eer bijhebben (er is ook een Engelse online versie)  

Je doet er goed aan toch ook nog enkele documenten mee te nemen ter ondersteuning van het feit dat je een essentiële reis maakt. Zoals bijvoorbeeld    

  • e-mail verkeer dat aantoont dat je iets moet gaan leveren of ophalen
  • een bestelbon, een factuur, ... 
  • desnoods vraag je aan de klant of leverancier om nog even een bevestiging te sturen per mail of brief van datum en uur van de afspraak. 

Controleer ook steeds de website van de FOD Buitenlandse Zaken, om na te gaan welke maatregelen gelden in het land waar je naar toe gaat. 

Reizen naar Frankrijk  

De verplaatsingsattesten moeten overdag niet meer worden ingevuld en verplaatsingen tussen regio’s zijn toegestaan. Een attest blijft evenwel noodzakelijk voor eenieder die zich tijdens de avondklok (van toepassing tussen 18u00 en 6u00) zou verplaatsen. 

Voor reizigers vanuit België is een negatieve PCR test die minder dan 72 uur voor vertrek is afgenomen, vereist om het Franse grondgebied te mogen betreden. Deze verplichting geldt voor alle vervoerswijzen.    
Vrijgesteld van deze verplichting zijn:

  • inwoners van grensgebieden binnen een straal van 30 km van hun woonplaats gedurende minder dan 24 uur;
  • zakenreizen waarvan de urgentie of frequentie onverenigbaar is met het uitvoeren van een dergelijke test (bvb grensarbeiders);
  • reizen van transportprofessionals.

Alle reizigers moeten ook een verklaring op erewoord invullen.  

Er wordt gecontroleerd aan de grens. Reizigers moeten steeds een document bijhebben dat hun reis rechtvaardigt. Het kan belangrijk zijn te kunnen aantonen dat de professionele verplaatsing niet kan via telewerk en de noodzaak te reizen een dwingend niet-uitstelbaar karakter heeft. Verantwoordingsstukken kunnen bijvoorbeeld zijn: een contract, een dwingende aanvraag van een Franse klant die de noodzaak aantoont dat u en/of uw werknemers aanwezig moeten zijn, een afspraak hebben, dringend werk moeten uitvoeren, ...

Check zeker ook altijd de website van de FOD Buitenlandse zaken voor het meest recente reisadvies. 

Reizen naar Nederland

Er geldt tot minstens 10 februari een avondklok tussen 21u00 en 4u30. Wie een geldige reden heeft om zich buiten te bevinden tijdens de avondklok moet een formulier bijhebben. Wie zich voor het werk buiten bevindt moet daarbovenop ook nog een werkgeversverklaring bijhebben. Een zelfstandige moet die voor zichzelf invullen.   

Voor wie vanuit België met de auto naar Nederland reist, is er geen negatieve PCR testuitslag vereist.    

Alle reizigers afkomstig uit België gaan na aankomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine. Als de testuitslag vanaf de 5de dag negatief is, kan de quarantaine worden stopgezet.Voor bepaalde groepen reizigers geldt een uitzondering. Bekijk hier de volledige lijst van reisdoelen waarvoor de quarantaine onderbroken mag worden. 

Check zeker ook altijd de website van de FOD Buitenlandse zaken voor het meest recente reisadvies. 

Verlies bij een professionele reis naar het buitenland ook niet uit het oog dat de normale detacheringsprocedures voor wie tijdelijk werkzaamheden gaat verrichten in het buitenland eveneens blijven gelden. 

 

Voor meer vragen over jouw personeelsbeleid, contacteer Liantis

Nog meer corona-info?

Check onze coronapagina

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!