Verbod op gratis verdelen plastic kassazakjes in winkels - regeling voor Vlaanderen

Laatste aanpassing: 
05/08/2020

Onderstaand artikel betreft regionale materie: voor de regelgeving in het Brussels Gewest, zie https://www.unizo.be/advies/welke-plastiek-zakjes-zijn-brussel-nog-wel-t...

Het is verboden om nog gratis lichte plastic draagtassen voor eenmalig gebruik uit te delen bij aankopen in de detailhandel in Vlaanderen.

  • Het verbod geldt voorlopig enkel voor plastic zakjes met dikte van 15 à 50 micron.
  • De consument krijgt deze plastic zakjes niet meer gratis in de winkel, op de markt, bij de frituur… Als de detailhandel de plastic zakjes nog ter beschikking stelt, zal de klant er een bijdrage voor moeten betalen. Onder detailhandel moet worden verstaan elk verkooppunt en elke vorm van verkoop aan consumenten, al dan niet overdekt. De aanbieder moet de bijdrage per plastic draagtas zichtbaar maken. Dit kan bijvoorbeeld door dit te vermelden op het kassaticket of de bijdrage duidelijk te afficheren in de verkoopruimte. Veel handelaars hebben op het verbod ingespeeld door herbruikbare zakken aan te bieden, zowel grote als kleinere. 

  • Zeer lichte plastic zakjes dunner dan 15 micron (die vaak gebruikt worden aan de groenten of fruitafdeling), alsook de zwaardere plastic tassen van 50 micron en meer, worden (nog) niet geviseerd.

 

Meer over: Afval, Afvalbeheer

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!