Vervangingsinkomen voor zelfstandigen in tijden van corona

Laatste aanpassing: 
17/06/2021
  • Als je als zelfstandige je activiteiten niet kan verder zetten, heb je recht op een vervangingsinkomen, het zogenaamde overbruggingsrecht (zie verder). Wegens de coronacrisis zijn daarvan bijzondere varianten voorzien, zodat je als je je inkomsten ziet kelderen door corona toch een inkomen behoudt.
  • Word je zelf ziek, dan heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering via je ziekenfonds.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering bij ziekte

Word je zelf ziek, dan heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering via het ziekenfonds, op voorwaarde dat je minstens 8 dagen arbeidsongeschikt bent. In dat geval ontvang je vanaf de eerste dag een uitkering.

Consulteer de huisarts (bij voorkeur telefonisch). Het is belangrijk dat de huisarts het correcte ‘getuigschrift arbeidsongeschiktheid’ invult en ondertekent. Zoniet, begint de termijn van 8 dagen die je moet doorlopen om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te kunnen krijgen, niet te lopen. Het model getuigschrift is te vinden op de website van jouw ziekenfonds.

Bezorg het getuigschrift vervolgens per post aan het ziekenfonds. Steek het niet in de brievenbus, want het ziekenfonds heeft een datumstempel van de post nodig.

In sommige gevallen heb je tot eind september 2021 recht op een aanvullende uitkeringaanvullende crisisuitkering voor sommige arbeidsongeschikte zelfstandigen tijdens de COVID-19-periode.

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!