Wat is een letter of intent of intentieverklaring bij overname?

Laatste aanpassing: 
08/03/2020

Wanneer u een geschikte zaak gevonden heeft, tekent u een intentieverklaring, dit is de letter of intent.  Deze intentieverklaring kan kort zijn of reeds de status hebben van een uitgebreid voorlopig overnamecontract. In deze intentieverklaring legt men de hoofdlijnen vast van de gemaakte afspraken, de eventuele (ontbindende) voorwaarden en de te volgen procedures.

In dit stadium wordt er ook onderhandeld over de waardebepaling van de onderneming. De confrontatie tussen de waardering van de koper en de verkoper biedt normaal gesproken ruimte tot onderhandeling.
Elke koper die professioneel tewerk gaat zou hier een ‘due diligence’ moeten laten uitvoeren, om een beter inzicht te krijgen in de onderneming en een gefundeerd oordeel te kunnen vormen over de prijs en de andere voorwaarden van de overdracht. Komen hier o.m. aan bod: de jaarrekeningen, contracten met klanten en leveranciers, contracten met het personeel en het management, enz.

Als uit dit onderzoek blijkt dat de koper inderdaad dat bedrijf zal kopen zoals de verkoper het beschreven heeft, volgt normaliter het afsluiten van het contract, de closing.

Microsoft Office document iconKlik hier om een model letter of intent of intentieverklaring bij overname te downloaden

 

Meer over: Een onderneming overnemen, Overlaten-overnemen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!