Geen brexitdeal! Wat zijn de politieke gevolgen voor jouw bedrijf?

De Europese Unie heeft op maandag 28 oktober positief gereageerd op de vraag van het VK om de brexit datum van 31 oktober te verlengen. Boris Johnson was door het Britse parlement verplicht om de vraag tot verlenging te stellen en de datum wordt nu verschoven van 31 oktober 2019 naar 31 januari 2020.

Op 31 januari eruit?

De verlenging wil niet zeggen dat het VK pas op 31 januari 2020 de Europese Unie kan verlaten. Wanneer Johnson zijn deal met de EU eerder goedgekeurd krijgt in het Britse parlement, kan vroeger uit de EU gestapt worden dan 31 januari 2020.

Wanneer de deal zou goedgekeurd worden in de maanden november, december of januari zal het terugtrekkingsakkoord in werking treden op de eerste dag van de maand na de maand waarin de goedkeuring heeft plaatsgevonden.

Transitieperiode

Het uitstel heeft als negatief gevolg dat de transitieperiode eigenlijk korter wordt. De periode die voorzien is om een nieuwe handelsrelatie te ontwikkelen met het VK na een goedgekeurd terugtrekkingsakkoord loopt af op 31 december 2020. Eerder liet Barnier weten dat de transitieperiode eventueel ook verlengd kan worden. UNIZO is vragende partij om de transitieperiode te verlengen tot de nieuwe handelsrelatie duidelijk is.

Meer over: Brexit