CORONA - Mag jouw winkel of bedrijf open? Mogen jouw activiteiten/diensten doorgaan?

Wie mag aan de slag vanaf 18 mei? Wat besliste de Veiligheidsraad?

De volgende fase in de afbouw is voorzien voor 8 juni. 

Alle fases uit de exitstrategie op een rij

Algemeen overzicht per sector

Zoektip: Ben je op zoek naar een specifiek(e) beroep of activiteit? Druk dan gelijktijdig op CTRL en F en geef je zoekterm in of klik hieronder op jouw sector.

 

UNIZO helpt je Back to Business!

De voorziene heropstart heeft natuurlijk voor jou wel wat voorbereiding nodig. Waar moet je nu precies rekening mee houden? Hoe zit het met je financiële balans na corona? Welke signalisatie heb je nodig? En welk persoonlijk beschermingsmateriaal? UNIZO helpt je daarom verder met een volledige toolkit in 4 stappen.

BACK TO BUSINESS

Maatregelen voor jouw personeel

Ondernemingen mogen terug aan de slag en kunnen dus hun productie hernemen, werknemers kunnen terug naar kantoor, … Maar wel onder een aantal voorwaarden:

Telethuiswerk

Telethuiswerk blijft aanbevolen voor alle functies die zich daartoe lenen. Is thuiswerk niet mogelijk, dan moet je de nodige maatregelen nemen om regels van social distancing (1,5 meter afstand)  zo goed mogelijk te garanderen. Deze regel is eveneens van toepassing op het vervoer georganiseerd door de werkgever.

Passende preventiemaatregelen

Om deze regel (telethuiswerk of maatregelen voor social distancing) na te leven, moet je tijdig de passende preventiemaatregelen nemen zoals die beschreven zijn:

 • In de Generieke Gids
 • De aanvullingen op deze Gids op sectoraal /of ondernemingsniveau

Is dat niet mogelijk, dan moet je als onderneming minstens een gelijkwaardig niveau van preventiemaatregelen bieden. Collectieve maatregelen (afstand bewaren, niet te veel mensen samen op één plek, ….) hebben steeds voorrang op individuele maatregelen (zoals het dragen van mondmaskers of handschoenen).

Overleg

De maatregelen die je als onderneming uitwerkt om terug aan de slag te gaan, moeten steeds genomen en uitgewerkt worden:

 • in overleg met jouw werknemers of hun vertegenwoordigers,
 • én in overleg met de diensten voor preventie en bescherming op het werk.

Informatie

Je moet jouw werknemers ook informeren en opleiden over de preventiemaatregelen die in jouw bedrijf gelden. Dat geldt trouwens niet alleen ten aanzien van werknemers, maar ook ten aanzien van derden (klanten, leveranciers).

Voor essentiële bedrijven, die ook de voorbije weken zijn blijven voortwerken, geldt eveneens dat zij de principes uit de Generieke Gids als inspiratiebron kunnen gebruiken.

Klanten ontvangen in jouw bedrijf

1. Consumenten ontvangen in jouw onderneming

De winkels en handelszaken die mogen openen, mogen consumenten ontvangen onder de voorwaarden van het Ministerieel Besluit.

2. Professionele klanten ontvangen in jouw onderneming

In de essentiële sectoren mogen professionele klanten ontvangen worden, mits de social distancing in de mate van het mogelijke wordt gevolgd.

In niet -essentiële sectoren mogen professionele klanten ontvangen worden onder dezelfde voorwaarden die gelden voor het personeel.    

Naar boven

Winkels/Handelszaken

De winkels/handelszaken mogen opnieuw open, behalve:

 • de massagesalons
 • de welnesscentra, met inbegrip van sauna's
 • de fitnesscentra
 • de casino's; de speelautomatenhallen en de wedkantoren
 • de inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, recreatieve, toeristische, sportieve en horecasector, met uitzondering van: 
  • de hotels en aparthotels, met uitzondering van hun eventuele restaurants, vergaderzalen en recreatiefaciliteiten
  • de noodzakelijke infrastructuren voor de uitoefening van fysieke activiteiten in de buitenlucht die geen fysieke contacten impliceren, met uitzondering van de kleedkamers, douches en cafetaria's;
  • de culturele bezienswaardigheden
  • de natuurbezienswaardigheden

Ondernemingen die open mogen, mogen geen verkoopacties organiseren op de openbare weg, en plaatsen er geen uitstallingen, vlaggen of andere objecten. 

Ze mogen openen op hun gebruikelijke dagen en uren, behalve de nachtwinkels, die mogen openen vanf hun gebruikelijke openingsuur tot 22u00. 

Voor winkelcentra gelden afzonderlijke regels.

Alles over corona als je een winkel hebt? Check onze checklist!

Signalisatiemateriaal nodig? Ontdek onze toolkit (excl. voor leden)

Naar boven

Horeca 

Cafés moeten de deuren sluiten. Het terrasmeubilair moet binnengehaald worden.

Restaurants mogen open blijven om maaltijden te laten afhalen of te bezorgen. Er mogen in geen geval mensen ter plaatse eten. Eventueel terrasmeubilair moet binnengehaald worden. 

De levering van maaltijden en de verkoop van maaltijden om mee te nemen zijn niet verboden mits naleving van social distancing maatregelen en organisatie van de wachtrijen buiten. Wachtrijen buiten moeten wel beperkt worden.

 • Snackbars, broodjeszaken, frituren, ... blijven open. Wel moet je erop letten dat er geen lange wachtrijen ontstaan en je moet mensen zoveel mogelijk buiten laten aanschuiven. Terrassen zijn verboden. Hou er ook rekening mee dat je ook bij jouw personeel social distancing moet kunnen garanderen. 
 • Foodtrucks, en individuele ambulante voedingskramen (mobiele verkoper van gebraden kip, een ijsjesverkoper) zijn toegelaten:
  • indien ze nodig zijn voor de voedselvoorziening van de zones waar geen voedingszaken aanwezig zijn (dit wordt door de burgemeester beslist op basis van de noden van de gemeente), of 
  • indien ze toestemming krijgen van het gemeentebestuur om op de gebruikelijke plaats of op hun gebruikelijke traject hun activiteit te hernemen. Kippenkramen, foodtrucks, kledingkrame,, ... kunnen dus hun vaste standplaats hernemen, als ze daar toestemming voor krijgen van de gemeente (maar steeds individueel!). Een mobiele kraam zoals een ijskarrretje kan haar gewoonlijke traject terug afleggen als ze daar toestemming voor krijgt van de gemeente
 • Hotels blijven open, maar zonder toegang tot restaurant, bars, eethoeken, gemeenschappelijke zalen of recreatieve ruimtes. Roomservice is echter wel toegelaten. Terrasmeubelen moeten worden binnengezet. De vergaderzalen van deze hotels zijn gesloten.
 • Vakantieparken, B&B's en campings, vakantiehuisjes, Airbnb, ...  moeten sluiten. De permanente bewoners van dit soort woningen mogen uiteraard hier blijven wonen. 

Naar boven

Verzorging / (poets)diensten (aan huis)

De 'contactberoepen' zoals kappers, schoonheidsspecialisten, tattoëeerders, esthetische pedicure en gespecialiseerde voetverzorging kunnen terug openen van 18 mei, onder volgende voorwaarden:

 • Klanten mogen alleen op afspraak ontvangen worden. Als de klant te vroeg is, moet die buiten wachten. Wachtruimtes worden dus gesloten.
 • Klanten vanaf 12 jaar en personeel moeten verplicht mondmaskers dragen. Bij de kapper mag de klant het mondmasker wel afnemen tijdens de knipbeurt, hetzelfde tijdens een behandeling aan het gelaat bij de schoonheidsspecialist.
 • Tussen de klanten moet 1,5 m afstand  gegarandeerd worden. Die afstand moet ook tussen elke werkpost gegarandeerd zijn. 
 • De  werkzones, de werkinstrumenten en het materiaal dat in contact komt met de klant worden na elke dienstlevering aan een klant schoongemaakt. Het personeel wast de handen voorafgaand aan de behandeling van een nieuwe klant.
 • Je mag geen drank of voeding aanbieden en er worden geen individuele ventilatoren gebruikt. Toiletten blijven gesloten (behalve in noodgeval)
 • De overige regels voor de heropening (maximaal 1 klant per 10m², handgel ter beschikking stellen, de bepalingen uit de Gids voor de opening van de Handel) blijven ook hier uiteraard gelden. Voor kapperszaken geldt een uitzondering: zij mogen van de regel '1 klant per 10m²' afwijken als de werkstations onderling afgescheiden worden met een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief)
 • Deze contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten, tattoëerders, esthetische pedicure en gespecialiseerde voetverzorging) mogen ook diensten aan huis leveren (bij de klant thuis, in het rustoord, ...). In dat geval moeten ze de volgende voorwaarden naleven: 
  • de dienstverlener mag slechts aanwezig zijn voor de duur die strikt noodzakelijk is
  • Het dragen van een mondmasker (of elk alternatief in stof) is verplicht voor zowel de dienstverlener als de klant ouder dan 12 jaar. Het masker van de klant mag alleen worden verwijderd door de klant voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling
  • De dienstverlener neemt de gepaste hygiënemaatregelen om zijn handen, de gebruikte werkinstrumenten en zijn werkstation te desinfecteren tussen elke klant
 • Sauna's moeten voorlopig nog gesloten blijven.
 • Ook massages mogen nog niet worden uitgevoerd. Ook therapeutische massages, shiatsu, sportieve massages, reflexologie, etc. mogen nog niet plaatsvinden. De virologen zijn van oordeel dat massages op dit moment nog een te groot sanitair risico vormen.
 • Zonnecentra mogen openen sinds 11 mei. De hygiënische maatregelen schrijven voor dat er individuele cabines gebruikt worden, met slechts 1 persoon per cabine, die gedesinfecteerd wordt na gebruik.
 • Wassalons hernemen hun activiteiten B2B en B2C sinds 11 mei.
 • Industriële wasserettes hernemen hun activiteiten sinds 4 mei. 
 • Dierenkapsalons mogen open sinds 11 mei.
 • Hondentrainingen mogen doorgaan. Zowel in de zaak, als bij de klant thuis. Ook hondentrainingen in open lucht mogen vanaf 18 mei hernemen, met maximum 20 personen en 1,5 m tussen de verschillende personen. 
 • Fotografen mogen terug klanten ontvangen in hun studio sinds 11 mei. Ook fotograferen op locatie is sinds 11 mei terug mogelijk (uiteraard niet in grote groep of te drukke plaatsen, en mits het respecteren van 1,5 meter afstand). Vanaf 18 mei kunnen fotografen ook terug aanwezig zijn op huwelijksplechtigheden. 
 • Ophaling van oud ijzer blijft mogelijk. 
 • Carwashes openen hun deuren voor consumenten sinds 11 mei.
 • Professionele opleidingen mogen worden hervat  als ze voldoen aan de social distance regels die van toepassing zijn in het bedrijf. 

Welke regels moet ik volgen? Check ze hier per sector/beroep

Naar boven

Markten

 • De dagelijkse, wekelijkse en tweewekelijkse openbare markten mogen vanaf 18 mei hernemen onder de volgende voorwaarden:
  • Maximum 50 kramen
  • Enkel met akkoord van de gemeente,
  • Tussen de klanten moet de 1,5 m gegarandeerd worden.
  • De toegang tot het publiek wordt beperkt tot maximaal 1 bezoeker per anderhalve lopende meter aan het kraam
  • Er moet een circulatieplan zijn
  • Mondmaskers zijn verplicht voor de marktkramer en zijn personeel. Voor klanten blijven ze sterk aanbevolen.
  • De marktkramer stelt middelen om de noodzakelijke handhygiëne te voorzien ter beschikking van hun personeel en hun klanten. De bevoegde gemeentelijke overheid stelt middelen om de noodzakelijke handhygiëne te voorzien ter beschikking bij de in- en uitgangen van de markt.
  • bezoekers mogen op de markten geen voeding of dranken nuttigen;
  • er wordt een organisatie of een systeem ingevoerd om te controleren hoeveel klanten er op de markt aanwezig zijn;
  • er wordt een éénrichtingsverkeersplan opgesteld, met afzonderlijke toe- en uitgangen tot en van de markt, tenzij er in uitzonderlijke omstandigheden een gemotiveerde afwijking wordt toegestaan door de bevoegde lokale overheid, die een alternatieve oplossing bepaalt.
  • Er wordt individueel gewinkeld en niet langer dan noodzakelijk en gebruikelijk. Als uitzondering op dit principe mag een volwassene de minderjarigen die onder hetzelfde dak wonen of een persoon die nood heeft aan begeleiding, vergezellen.

Let op: deze regel geldt enkel voor de dagelijkse, wekelijkse of tweewekelijkse markten, niet voor occasionele markten. Een brocanterie of rommelmarkt mag dus nog niet opnieuw georganiseerd worden.

 • Individuele kramen (food en non-food)  mogen sinds 11 mei terug verkopen vanop hun gebruikelijke locatie of gebruikelijke traject, maar enkel indien ze daar toestemming voor hebben van het gemeentebestuur.
 • Grootmarkten (voor professionele klanten) blijven doorgaan (vroegmarkt Brussel, vismarkt Zeebrugge, ...)

Naar boven

Recreatie, evenementen, ontspanning, andere 

Ontspanning

Alle sportcentra en fitnesscentra blijven voorlopig gesloten. De noodzakelijke infrastructuren voor de uitoefening van fysieke activiteiten in open lucht die geen fysieke contacten impliceren (tennisvelden, golfterreinen, ...), mogen wel open sinds 4 mei, met uitzondering van de kleedkamers, douches en cafetaria’s.

 

Regelmatige trainingen en lessen in georganiseerd verband (tennis, fitness, crosfitt, yoga, golf, ...) zijn toegelaten in open lucht vanaf 18 mei, onder de volgende voorwaarden:

 • Max 20 personen
  • Onder begeleiding van een trainer of een meerderjarige toezichter
  • 1,5 m afstand moet gerespecteerd worden
  • Geen fysieke contacten
 • Privélessen (muziek, talen, ...) bij de klant thuis zijn toegelaten.
 • Kermissen zijn verboden
 • Alle niet-essentiële reizen zijn verboden
 • Ceremonies
  • religieuze en burgerlijke huwelijken zijnvanaf 18 mei enkel toegelaten in bijzijn van maximaal 30 personen. Fotografen zijn dus vanaf 18 mei toegelaten op de plechtigheid.
  • begrafenissen en crematies (burgerlijk of religieus) mogen enkel doorgaan in aanwezigheid van maximaal 30 personen (vanaf 18 mei), met behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon en zonder de mogelijkheid van blootstelling van het lichaam. 
 • Evenementen
  • Alle recreatieve activiteiten blijven voorlopig gesloten, incl. attracties, discotheken, cinema, georganiseerde busreizen, bootcamps, casino's, gokkantoren,  vernissages, kunstvoorstellingen, (binnen)speeltuinen, kinderboerderijen... Ook de recreatieve delen van provinciale domeinen worden gesloten (het park en de bossen van het domein blijven wel open)
  • Musea en bezienswaardigheden (bijvoorbeeld historische gebouwen) kunnen openen vanaf 18 mei onder voorwaarden.
  • Activiteiten van jeugdbewegingen blijven voorlopig geannuleerd.
  • Alle bijeenkomsten blijven geannuleerd, ongeacht of deze bijeenkomsten binnen of buiten doorgaan en ongeacht het aantal deelnemers. Feesten in feestzalen blijven voorlopig verboden.
  • Wedstrijden met dieren (bv. duiven) mogen niet doorgaan. 
 • Reisbureaus werken zo veel mogelijk online en op afstand. Sinds 4 mei mogen zij terug professionele klanten ontvangen, sinds 11 mei particuliere klanten. 

Specifiek voor de reis- en evenementensector kondigde de regering steunmaatregelen aan

Naar boven

Mobiliteitsdiensten

 • Autokeuringscentra: 
  • in Vlaanderen hernemen de keuringscentra geleidelijk aan sinds 4 mei de periodieke keuringen van personenwagens, kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen. Andere voertuigen konden al eerder terug naar de keuringVoertuigen die tussen 13 maart en 3 juni naar de keuring moe(s)ten, krijgen een verlengde geldigheid tot en met 4 november. Er is dus geen haast om je voertuig meteen te laten keuren. Alle betrokken eigenaars zullen met de gekende groene kaart opniew door de keuringscentra uitgenodigd worden, en hoeven dus momenteel zelf niets te doen. Op de website van Vlaanderen vindt u alle nuttige informatie. 
  • in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven de keuringscentra gesloten. Keuringsbewijzen waarvan de geldigheid is verlopen sinds 1 maart, worden verlengd met 6 maanden. De geldigheidsduur van de keuringsbewijzen waarvan de geldigheid verloopt binnen de maand na de heropening van de keuringscentra, wordt met 2 maanden verlengd. 
 • Taxidiensten en personenvervoer, deelauto's blijven doorgaan, mits passende preventiemaatregelen.
 • Verhuur van gocarts, fietsen, vespa's, ... blijft verboden, ook na 11 mei.
 • Rijlessen hernemen sinds 11 mei in Vlaanderen. Rijexamens zullen vanaf 18 en 25 mei terug herstart worden. De wettelijk voorziene termijnen voor opleidingen en examens worden verlengd tot 31 december 2020. In het Brussels Gewest blijven de rijexamens voorlopig niet doorgaan. 

Naar boven

Transport en Logistiek

 • Logistiek blijft doorgaan
 • Het internationaal transport  blijft doorwerken
 • Groothandelszaken mogen openblijven voor professionelen, mits inachtneming van social distancing maatregelen. Verkoop in de winkel of op afstand, levering en afhaling in de winkel voor professionals zijn toegestaan, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Er mag wel maximaal 1 klant per 10m² in de winkel, en maximaal voor 30 minuten per klant. In de mate van het mogelijke moet alleen gewinkeld worden. 
 • Verhuisdiensten kunnen opnieuw alle verhuizingen doen (ook niet -dringende), zowel b2b als b2c sinds 11 mei. 
 • Voor vervoer dat door de werkgever wordt georganiseerd (vrachtwagens, bestelbusjes, ...) geldt dat de regel van 1,5 meter afstand zo veel als mogelijk wordt nageleefd. Is dat niet mogelijk, dan moet je als werkgever de nodige preventiemaatregelen nemen, gebaseerd op de Generieke Gids of aanvullende sector- of ondernemingsrichtlijnen (zoals de specifieke richtlijnen voor transport in de bouwsector). Ook deze richtlijnen vragen zo veel mogelijk het respect van de 1,5 meter afstand in het voertuig. Is dat niet mogelijk, dan mag je als werkgever gelijkwaardige preventiemaatregelen voorzien, maar die werk je dan wel uit in overleg met de werknemers en de diensten voor  preventie en bescherming op het werk. Het plaatsen van plexiglas wordt afgeraden, omdat afschermingen in plexiglas de keuring niet doorstaan. Afschermingen in andere materialen zijn wel toegelaten onder voorwaarden. Het dragen van mondmaskers kan pas in overweging genomen worden als alternatief wanneer er echt geen mogelijkheid is om collectieve maatregelen te voorzien (zoals het plaatsen van afschermingen) .

Naar boven

Overheidsdiensten, openbare diensten, diensten algemeen nut

 • De postdiensten blijven geopend; 
 • De sociale secretariaten blijven open;
 • Ondernemingsloketten organiseren zich zo veel mogelijk vanop afstand en indien absoluut nodig zijn ze geopend mits inachtneming van de social distancing maatregelen.
 • Banken blijven open tijdens de normale openingsuren. Ook wisselkantoren en kantoren voor internationale geldtransfers mogen open blijven mits inachtneming van social distancing. 
 • Verzekeringskantoren werken zoveel als mogelijk per telefoon of per mail, maar mogen wel terug klanten ontvangen. 
 • De diensten voor de afvalophaling en -verwerking blijven doorwerken; 
 • De opening van containerparken wordt geregeld door de bevoegde Gewesten (voor Vlaanderen, voor Brussel)

Naar boven

 

 

Opvang voor mens en dier

 • Dierenasielen zijn open. Ze worden gevraagd om enkel de personen die wensen te adopteren of een dier achter te laten, op afspraak te ontvangen. De maatregelen van social distancing moeten maximaal in acht genomen worden. Ook vrijwilligers mogen hieraan bijdragen. 
 • Dierencrematoria mogen openen. 
 • Dierenhotels mogen openen. 
 • Eigenaars van dieren mogen hun dieren in de wei of op stal blijven bezoeken en voederen, voor de essentiële zorg van het dier, en mits social distancing
 • Crèches en onthaalmoeders blijven open voor kinderen tot 3 jaar.
 • Kinderopvang blijft eveneens open. 

Naar boven

Bouwsector

De bouwsector kan sinds 4 mei haar activiteiten hernemen (behalve verkoop in de handelszaak aan consumenten). Zowel binnenshuis als buitenshuis, en zowel voor overheden, andere ondernemingen als consumenten. Vanaf die datum mogen bouwhandelszaken ook terug professionele en overheidsklanten in hun zaak ontvangen.

Sinds 11 mei mogen zij ook terug particuliere klanten in hun zaak toelaten. 

Hou hier wel rekening met de uitgebreide sectorale richtlijnen van de bouwsector

Naar boven

Vrije en intellectuele beroepen en aan medisch verwante beroepen of activiteiten

 • Vrije en intellectuele beroepen kunnen hun activiteiten hernemen, mits het nemen van passende preventiemaatregelen in overleg met de werknemers en de diensten voor preventie op het werk. 
 • Diensten van medische verzorging en dringende medische interventies blijven uiteraard gewoon doorlopen.
 • Medische zorginstellingen, met inbegrip van diensten voor preventieve gezondheidszorg blijven open. 
 • Voor de ambulante zorg of privé-kabinet werden specifieke richtlijnen uitgewerkt voor de gefaseerde heropstart van activiteiten in het kader van ambulante zorgverstrekking in een privépraktijk. Deze richtlijnen gelden voor artsen, tandartsen, verpleegkundigen, kinesisten, vroedvrouwen, psychologen,orthopedagogen, ambulanciers voor niet dringend patiëntenvervoer, audiologen en audiciens, bandagisten, orthesisten en prothesisten, diëtisten, ergotherapeuten, farmaceutisch-technisch assistenten, logopedisten, medisch laboratorium technologen, mondhygiënisten, orthoptist-optometrist, podologen, technoloog medische beeldvorming. 
 • Dierenartsen blijven open. 
 • Architecten kunnen hun activiteiten hernemen. 

Welke regels moet ik volgen? Check ze hier per beroep/sector

Naar boven

Overige

 • Co-working spaces: kan je niet thuiswerken, dan mag je werken in een co-working space als je de hygiënemaatregelen en het anderhalvemeteren respecteert. 
 • Verhuur van vergaderzalen: verhuur van vergaderzalen B2B is opnieuw toegelaten. Let wel: feestzalen mogen hun zalen niet als vergaderzaal verhuren, omdat zij onder horeca vallen (tenzij ze hun activiteit officieel aanpassen). Voor hotels blijft het wel verboden om hun vergaderzalen te verhuren. Voor meer info kan u contact nemen met de Corona-infolijn van de FOD Volksgezondheid (elke dag te bereiken tussen 9u en 18u op het gratis nummer 0800 14 689). 
 • Workshops aan en opleidingen voor bedrijven: in principe mogen alle diensten aan bedrijven hernemen, tenzij ze uitdrukkelijk verboden blijven. Workshops en oppleidingen die arbeidsgerelateerd zijn (EHBO, technische opleidingen, ...) mogen dus plaatsvinden, als je passende preventiemaatregelen neemt. Louter recreatieve activiteiten mogen nog niet. In geval van twijfel neem je best contact met de Corona-infolijn van de FOD Volksgezondheid (elke dag te bereiken tussen 9u en 18u op het gratis nummer 0800 14 689. 
 • Workshops aan particulieren zullen in de praktijk niet toegelaten zijn, gezien het verbod voor ondernemingen om recreatieve of sportactiviteiten te organiseren. Een cursus bloemschikken, fotografie voor particulieren, yogalessen (indoor), crossfit (indoor), ... mogen dus nog niet doorgaan (outdoor mag dit wel onder strikte voorwaarden (zie hoger). Bij twijfel, neem je best contact op met de Corona-infolijn van de FOD Volksgezondheid (elke dag te bereiken tussen 9u en 18u op het gratis nummer 0800 14 689. 

Wat zijn de sancties? 

De politie zal nauw toezien op de naleving van deze regels, en zal GAS-boetes opleggen van 750 euro wanneer je als ondernemer de regels overtreedt. 

Bij een volgende overtreding zal je, naast andere sancties en hogere boetes, je zaak verplicht moeten sluiten

Naar boven

 

Veelgestelde vragen 

Als mijn zaak sluit of ik onderbreek mijn zelfstandige activiteit, mag ik dan nog administratieve taken uitvoeren, rekken vullen, … als ik een hinderpremie of overbruggingsrecht wil aanvragen?

 • Hinderpremie: je mag achter gesloten deuren voortwerken. Je mag dus nog administratie voeren, rekken vullen, mails beantwoorden, bestellingen klaar maken voor verzending, …
 • Overbruggingsrecht: het antwoord af van je concrete situatie:
  • Als je verplicht je activiteit geheel of gedeeltelijk moet onderbreken omwille van de veiligheidsmaatregelen, mag je die administratieve taken en alles wat niet verboden is door de veiligheidsmaatregelen inderdaad blijven uitoefenen
  • Als je niet verplicht bent om je activiteit te onderbreken, maar je wordt daar wel feitelijk toe gedwongen door de omstandigheden rond coronacrisis dan moet je je activiteit 7 opeenvolgende kalenderdagen volledig onderbreken om recht te hebben op het overbruggingsrecht. ‘Minimale taken die noodzakelijk zijn voor de continuering van de onderneming’ (zoals mails en telefoons) doen zijn wel nog mogelijk. Voor zorgberoepen is ook expliciet bepaald dat het behandelen van dringende gevallen eveneens kan tijdens deze periode van 7 dagen.

Mag ik voor onze veiligheid gratis plastic zakjes uitdelen, zodat ik aankopen niet in hun eigen boodschappentas moet steken? 

De regeling rond de plastic zakjes is niet gewijzigd. Het verbod om gratis plastic zakjes uit te reiken aan de klant blijft dus van kracht. De klant is toegelaten zelf zijn/haar herbruikbare tas te gebruiken, dan wel een plastic zakje aan te kopen tegen betaling.

Mag ik nog kortingen aanbieden of solden aanprijzen?

Kortingen zijn sinds het Ministerieel Besluit van 30 april terug mogelijk. 

FAQ's van de overheid.

FAQ's van VLAIO

Bekijk zeker ook onze andere veelgestelde vragen op onze coronapagina 

Naar boven

 

Andere info die je moet weten over de impact van het coronavirus op jouw bedrijf?

Ga naar het overzicht

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!