Welke regels gelden voor jouw sector? Het overzicht!

Laatste aanpassing: 
11/03/2022

Vanaf 7 maart vallen de meeste coronamaatregelen weg

Vanaf 7 maart eindigt de federale noodsituatie. Vanaf dan vallen de meeste coronamaatregelen dus weg, en nemen de lokale overheden het coronabeleid over (in geval van lokale uitbraken). Op deze pagina geven we de laatste stand van zaken met betrekking tot de geldende coronamaatregelen. Let op: deze maatregelen kunnen nog wijzigen in functie van de publicatie van de officiële teksten. Controleer deze pagina dus regelmatig.

Onderstaande lijst vullen we zo snel mogelijk aan met de meest actuele info. Laatste aanpassing: 4/3/2022. 

 

Algemeen overzicht per sector

Zoektip: Ben je op zoek naar een specifiek(e) beroep of activiteit? Druk dan gelijktijdig op CTRL en F en geef je zoekterm in of klik hieronder op jouw sector.

Check ook de voorwaarden om je zaak open te houden(t.a.v. klanten en personeel). 

Winkels/Handelszaken

 

In de handelszaak

Handelszaken mogen klanten ontvangen zonder verdere beperkingen:

 • De regel dat klanten een mondmasker moeten dragen of dat ze anderhalve meter afstand moeten houden, valt dus weg. Ook het personeel moet geen mondmasker meer dragen, het plaatsen van plastic wanden aan de kassa is niet verplicht.
 • Ook voor workshops, opleidingen, ... gelden geen beperkende regels meer. 
 • Ook recreatieve ondernemingen (bowling, paintball, escape rooms, ...) mogen zonder beperkingen hun activiteiten hernemen. 
 • Opendeurdagen zijn zonder beperkingen op vlak van mondmaskers, afstand, catering, ... toegelaten. Neem best wel even op voorhand contact met de lokale overheid om zeker te zijn dat zij geen extra maatregelen hebben voorzien. 

Hou wel nog rekening met de maatregelen die gelden op de werkvloer: zo moet je tot 7 mei 2022 bijvoorbeeld nog de wachtruimtes en ontvangsbalies zodanig organiseren dat mensen die wachten voldoende afstand kunnen houden.

Ook de verplichting om CO2-meters te voorzien blijft nog (alvast tot 25 maart) bestaan, maar enkel voor:

 • sport - en fitnesszalen
 • evenementlocaties
 • horeca

Er gelden geen beperkingen meer op de openingsuren, de normale wetgeving is opnieuw van kracht. 

In apotheken moet wel nog een mondmasker gedragen worden, net zoals bij andere gezondheidszorgberoepen (tandartsen, artsen, kinesitherapeuten, ...) 

Naar boven

 

Horeca 

 • De maatregelen voor horeca blijven beperkt tot het voorzien van CO2-meters en voldoende luchtkwaliteit. Deze verplichting blijft alvast behouden tot aan het volgende overlegcomité (25 maart). Wat de richtwaarden of limietwaarden zijn die nageleefd moeten worden, zal pas volgende week beslist worden. 
 • Het dragen van een mondmasker is niet langer verplicht voor het personeel.
 • Daarnaast gelden ook hier uiteraard nog de maatregelen op de werkvloer

Naar boven

Contactberoepen

De niet-medische contactberoepen kunnen al hun activiteiten hernemen, zonder bijkomende regels. 

Het dragen van een mondmasker is niet langer verplicht, en ook de verplichting om 1,5m afstand te garanderen tussen klanten wordt verlaten. 

Hou wel nog rekening met de maatregelen die gelden op de werkvloer: zo moet je tot 7 mei 2022 bijvoorbeeld nog de wachtruimtes en ontvangsbalies zodanig organiseren dat mensen die wachten voldoende afstand kunnen houden.

Naar boven

Markten en ambulante handel 

Ook op markten en kermissen vallen de beperkingen weg. Hou wel nog rekening met mogelijke beperkingen die op lokaal niveau zouden kunnen worden opgelegd. 

Naar boven

Sport en recreatie

Sport - en fitnesszalen moeten verplicht een CO2-meter voorzien. Wat de richtwaarden of limietwaarden zijn die nageleefd moeten worden, zal pas volgende week beslist worden. 

Voor het overige vallen de maatregelen weg. Ook het CST is niet langer vereist als toegangsvoorwaarde. 

Hou wel nog rekening met de maatregelen die gelden op de werkvloer: zo moet je tot 7 mei 2022 bijvoorbeeld nog de wachtruimtes en ontvangsbalies zodanig organiseren dat mensen die wachten voldoende afstand kunnen houden.

Naar boven

Bijeenkomsten/Evenementen

Er gelden geen beperkingen meer op het vlak van het aantal toegelaten personen. Aanwezigen moeten ook geen mondmasker meer dragen of afstand houden. Ook het CST is niet langer vereist. 

Inzake luchtkwaliteit blijft het wel verplicht om een CO2-meter te plaatsen. Wat de richtwaarden of limietwaarden zijn die nageleefd moeten worden, zal pas volgende week beslist worden. 

Naar boven

Reizen en transport

 • Reizen binnen de EU zijn opnieuw toegelaten, zij het onder voorwaarden
 • taxi'sbussen en autocars hoeven niet langer 1,5m tussen personen te voorzien. Ook een mondmasker is niet langer vereist. 

Naar boven

Wat zijn de sancties? 

De sancties op overtredingen van deze maatregelen zijn opgenomen in de nieuwe Pandemiewet. 

Overtredingen van de maatregelen die gelden op de werkvloer, worden bestraft met een strafrechtelijke geldboete van 50 tot 500 euro (te vermenigvuldigen met 8), hetzij een administratieve geldboete van 25 tot 250 euro. Indien de inbreuk wordt begaan door de werkgever, zijn aangestelde of lasthebber, wordt de geldboete vermenigvuldigd met het aantal betrokken werknemers. 

Inbreuken op andere maatregelen, worden bestraft met: 

 1. een geldboete van één euro tot 500 euro (te vermenigvuldigen met 8);
 2. een werkstraf van 20 tot 300 uur;
 3. een autonome probatie van zes maanden tot twee jaar;
 4. een straf onder elektronisch toezicht van een maand tot drie maanden;
 5. een gevangenisstraf van een dag tot drie maanden.

Bij een inbreuk zal evenwel in eerste instantie een minnelijke schikking worden voorgesteld van 250 euro (voor consumenten die de regels overtreden), dan wel 750 euro (voor ondernemers die de regels overtreden). Enkel bij zwaardere inbreuken (bv. het gebruik van een vals CST) wordt er onmiddellijk gedagvaard. 

Naar boven

 

Andere info die je moet weten over de impact van het coronavirus op jouw bedrijf?

Ga naar het overzicht

 

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!