De vestigingswet voor de gereglementeerde beroepen werd afgeschaft met ingang van 1 januari 2018, en voor de bouwsector sinds 1 januari 2019. Wat betekent dat concreet?
Let op: onderstaande regels gelden voor het Vlaamse Gewest. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden andere regels.
Voor een hele reeks beroepen was naast de basiskennis ook specifieke beroepskennis vereist om het beroep te mogen uitoefenen.
Meestal is dat via een opleiding en een bijhorend attest waarmee deze beroepskennis verworven en bewezen kan worden.
Die vereiste beroepskennis werd nu afgeschaft voor de volgende beroepen:
Deze beroepen mogen dus voortaan uitgeoefend worden door iedereen, ook degenen die de beroepskennis hiervoor niet kunnen bewijzen!
Er zijn verschillende redenen:
1. Door Europese regelgeving, mag Vlaanderen niet langer dezelfde strenge voorwaarden opleggen aan EU-onderdanen wanneer die zich hier willen vestigen. De regels waren dus strenger voor Belgische onderdanen dan voor andere EU-onderdanen;
2. Europa heeft bovendien de aanval ingezet op vestigingswetgeving: recent deed de EU nog een voorstal met concrete vragen die elke overheid moet kunnen beantwoorden om een vestigingswetgeving te mogen behouden;
3. De vestigingswetgeving bepaalt enkel de startpositie, maar onder meer door de snelle evoluties binnen de betrokken beroepen, verzekert ze niet de kwaliteit op langere termijn;
Dat is niet de bedoeling.
Het is de bedoeling om de nadruk te leggen op andere manieren om te verzekeren dat wie het beroep uitoefent, dat met een bepaalde kwaliteit doet. De Vlaamse overheid heeft de voorbije maanden met elke sector samengezeten om na te gaan op welke manier die kwaliteit het best kan worden verzekerd. De maatregelen die dat moeten garanderen, zullen dus van sector tot sector verschillen. Het kan gaan om controles door externen zoals FAVV, FAGG, kwaliteitslabels binnen sectoren, permanente opleiding, …
Lees hier het persbericht van UNIZO over de beslissing.
Aarzel dan niet om de UNIZO Ondernemerslijn te contacteren, via ondernemerslijn@unizo.be, via het gratis nummer 0800 20 750 of via de chat op deze website.
Bij UNIZO helpen we je de opstart van je eigen zaak goed voor te bereiden én onderzoeken we samen de haalbaarheid van je ondernemersidee.
Schrijf je in voor traject Starten
En vergroot je slaagkansen als succesvol ondernemer!
Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.
Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.
Ons adviesteam staat voor je klaar!