Corona: Vlaamse beschermingspremie deel 2 (periode vanaf 1 oktober)

Laatste aanpassing: 
25/11/2020

Voor wie?

  • De horecazaken, niet-essentiële winkels en andere ondernemingen die verplicht gesloten zijn omwille van de verplichte coronamaatregelen.
  • Alle bedrijven die een substantieel omzetverlies kennen van minstens 60% ten gevolge van de coronamaatregelen.
  • Horecaondernemers die in 2019 al méér dan 50% van hun omzet uit afhaalmaaltijden haalden, moeten wel een omzetverlies van min. 60% aantonen.
  • De premie wordt toegekend op ondernemingsniveau (en niet op vestigingsniveau)
  • Wie valt uit de boot? 
    • Ondernemingen in ontbinding, stopzetting, faillissement of vereffening
    • holdings, management-, of patrimoniumvennootschappen
    • ondernemingen waarvan de zaakvoerder als bestuurder of vennoot verbonden is met een andere onderneming die de subsidie heeft ontvangen en waaraan zij zakelijke diensten verlenen
    • ondernemingen die achterstallige schulden hebben bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen naar aanleiding van een terugvordering van een onterecht ontvangen corona hinderpremie, corona compensatiepremie, corona ondersteuningspremie of Vlaams Beschermingsmechanisme

Voorwaarden

  • Je onderneming moet actief zijn voor 01/10/2020 en je exploitatiezetel ligt in Vlaanderen
  • Je onderneming moet verplicht gesloten blijven omwille van de verplichte coronamaatregelen OF je hebt een omzetdaling van min. 60% (excl. btw) ten opzichte van dezelfde periode in 2019 

Periodes

  • Je kan de premie aanvragen voor de volledige periode 6 weken, meer bepaald van 1/10-15/11. In dat geval moet je een omzetverlies van minstens 60% kunnen aantonen voor deze periode in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De premie bedraagt dan 10% van de omzet in deze periode vorig jaar, met een plafond afhankelijk van de grootte van uw onderneming (zie verder)
  • Je kan de premie ook aanvragen voor de periode van 4 weken, meer bepaald van 19/10-15/11. Dit komt overeen met de periode waarin de eerste verstrengde maatregelen werden aangekondigd en de horecazaken moesten sluiten. In dat geval moet je eveneens een omzetverlies van minstens 60% kunnen aantonen voor deze periode in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De premie bedraagt dan 10% van de omzet in deze periode vorig jaar, met een plafond afhankelijk van de grootte van uw onderneming (zie verder).
  • Je kan een premie ook aanvragen voor de dagen waarop je verplicht gesloten was. In dat geval moet je geen omzetverlies aantonen, je krijgt automatisch recht op de premie. De premie bedraagt dan 10% van de omzet in dezelfde periode vorig jaar, dus enkel voor de periode van de sluiting (bv. 2/11-15/11). Ook deze bedragen zijn geplafoneerd afhankelijk van de grootte van uw onderneming (zie verder). Om gebruik te maken van deze derde optie moet je aanzien worden als verplicht gesloten. Dat is zo wanneer minstens 50% van jouw omzet normaal gezien komt uit de activiteiten die momenteel verboden zijn.

Hoeveel krijg ik? 

  • De steun bedraagt 10% van de omzet exclusief btw tijdens dezelfde periode in 2019.
  • Zelfstandigen in bijberoep krijgen 5% steun.
  • Voor ondernemingen die nog niet gestart waren in 2019, wordt de omzetdaling vergeleken met de verwachte omzet zoals vermeld in het financieel plan. 

Er is een minimaal steunbedrag van €1000 over de periode van 1 oktober tot 15 november en van €600 voor de periode 19 oktober tot 15 november 2020. .

De maximale steun bedraagt:

  • Bij keuze voor referentieperiode 1 oktober tot 15 november 2020:
    • €11.250 voor ondernemingen met < 9 werknemers
    • €22.500 voor ondernemingen met 10-49 werknemers of meer
    • 60.000 voor ondernemingen met 50 werknemers of meer
  • Bij keuze voor referentieperiode 19 oktober tot 15 november 2020 én voor cafés en restaurants:
    • €7.500 voor ondernemingen met < 9 werknemers
    • €15.000 voor ondernemingen met 10-49 werknemers
    • €40.000 voor ondernemingen met 50 werknemers of meer;
  • Voor ondernemingen die moesten sluiten sinds 23/10 of 2/11 en die géén gebruik maken van één van de twee bovenstaande referteperiodes gelden specifieke minima en maxima

 

Hoe en wanneer aanvragen? 

  • Je kan de steun aanvragen:
    • voor de periode 1 oktober – 15 november => Aanvraag vanaf 16 november
    • OF voor de periode 19 oktober - 15 november => Aanvraag vanaf 16 november 
    • OF voor de periode waarin je verplicht gesloten was tussen 1 oktober - 15 novembver => Aanvraag vanaf 16 november
  • De aanvraag kan via de site van VLAIO

Belangrijke opmerkingen

  • Heb je een café of restaurant, dan volstaat het dat je opnieuw verplicht moet sluiten in de periode van 19 oktober 2020 tot 15 november 2020 om een steun van 10% te krijgen op de omzet exclusief btw (gerealiseerd in de periode van 19 oktober 2019 tot 15 november 2019). Je krijgt dus steun voor deze 4 weken, dus met een maximum van 7.500 euro (als je minder dan 10 werknemers hebt) of 15.000 euro (als je meer dan 10 werknemers hebt. Je kan er in dat geval ook voor kiezen om een omzetverlies van 60% op 6 weken aan te tonen om op die manier 10% van je omzet tussen 1 oktober en 15 november te krijgen (in dat laatste geval moet je dan wel een omzetdaling kunnen aantonen).
  • Ook wanneer je overschakelt naar afhaalmaaltijden, krijg je automatisch deze steun. Belangrijke uitzondering: horecazaken die in dezelfde periode vorig jaar (oktober-november 2019) méér dan 50% van hun omzet uit afhaalgerechten haalden, vallen niet onder deze automatische toekenning, en moeten dus wél 60% omzetverlies aantonen. 
Meer over: Corona
Thema: Actueel

Je ziet meer als UNIZO lid

Deze inhoud is enkel voor UNIZO-leden, of word nu lid.

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!