Getroffen door de nieuwe coronamaatregelen? Op deze coronasteunmaatregelen heb jij recht.

Laatste aanpassing: 
13/12/2021

Ben je als ondernemer getroffen door de beperkingen die door de nieuwe coronamaatregelen gelden? Dan kan je een beroep doen op een reeks steunmaatregelen van de federale, Vlaamse en Brusselse regering. 

Deze maatregelen worden verlengd/heringevoerd tot 31 maart 2022:

Je hebt personeel

 • Als werkgever kan je tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevolge corona inroepen. Dit geldt voor alle sectoren.
 • Ouders van een kind dat in quarantaine moet, kunnen op tijdelijke werkloosheid komen.
 • Je werknemers die zich laten vaccineren, krijgen klein verlet.

Je moet sluiten als zelfstandige en/of je hebt omzetverlies

Je bent actief in de horeca- of eventsector:

 • Heb je een eventbedrijf, dan kan je een belastingkrediet krijgen van 25 procent op niet-recupereerbare gemaakte kosten. Dat wil zeggen dat je niet moeten wachten tot je weer winst maakt met je bedrijf om gemaakte onkosten fiscaal in te brengen.
 • Ben je actief in de horecasector, dan geeft de overheid je steun bij de uitbetaling van de eindejaarspremies.

Een premie dankzij het Vlaams Beschermingsmechanisme

Er komt opnieuw een Vlaams Beschermingsmechanisme. Die geeft je recht op een premie als je getroffen wordt door de verstrengde coronamaatregelen sinds 20 november.

De details moeten nog officieel vastgelegd worden, maar de steun komt er op basis van deze principes: 

 • De steun bedraagt 5% van de omzet uit het laatste kwartaal van 2019. De steun wordt wel begrensd tot: 
  • 11.250 euro voor ondernemingen tot 10 werknemers,
  • 22.500 euro voor ondernemingen met 10 tot 49 werknemers
  • 60.000 euro voor ondernemingen met 50 of meer werknemers.
 • Je onderneming moet getroffen zijn door de coronamaatregelen die de overheid sinds 20 november heeft genomen. Daarvoor komt er een lijst van nacecodes die de sectoren vastlegt die recht hebben op de premie. Op die lijst komen onder meer de eventsector, discotheken, feestzalen, bus- en personenvervoer, grote vakantiewoningen en jeugdherbergen, reisbureaus, bioscopen, professionele indoorsportclubs,... Let wel op: het zijn de RSZ- of BTW-nacecodes die in de KBO aan jouw onderneming gekoppeld zijn, die bepalend zijn!
 • Je moet een omzetverlies lijden wegens de betrokken coronamaatregelen: 
  • ofwel moet je onderneming verplicht sluiten: dan heb je sowieso recht op de premie, je moet geen omzetverlies bewijzen;
  • ofwel moet je onderneming niet verplicht sluiten: dan moet je een dubbel omzetverlies aantonen:
   • je hebt minstens 30% omzetverlies in het laatste kwartaal van 2021 én bovendien heb je een omzetverlies van minstens 60% in de getroffen periode (20 november - eind december) hebben.
   • Je moet je omzetverlies aantonen aan de hand van je btw-aangiften en een attest van je (externe) boekhouder.
  • ondernemingen die pas gestart zijn, zullen naar alle waarschijnlijkheid hun omzetverlies moeten aantonen op basis van de verwachte omzet op basis van hun financieel plan, of op de werkelijke omzetcijfers uit een afwijkende referentieperiode. 

Deze regeling moet nog definitieve goedkeuring krijgen. Zodra je de premie kan aanvragen, zetten we de link hier online.

Een overbruggingslening voor investeringen in luchtkwaliteiten, voorraden of dekking van handelshuur

De Vlaamse Regering voorziet ook een nieuwe overbruggingslening. 

Die kan dienen als je investeringen doet in ventilatie, luchtkwaliteit, maar ook voor het vernieuwen van voorraden of het dekken van je vaste kosten zoals de handelshuur.

Dit zijn de toepasssingsvoorwaarden voor deze lening:

 • de rente bedraagt 1%
 • de looptijd van de lening is beperkt tot 24 maanden voor leningen tot 50.000 euro en tot 36 maanden voor leningen van meer dan 50.000 euro.
 • het minimumbedrag voor de lening is 10.000 euro, het maximumbedrag is afhankelijk van de grootte of omzet van de onderneming en kan oplopen tot 400.000 euro.

Deze regeling moet nog definitieve goedkeuring krijgen. Zodra je de lening kan aanvragen, zetten we de link hier online.

Globalisatiemechanisme

Er komt een nieuw globalisatiemechanisme voor 2021. Dit steunmechanisme biedt financiële ondersteuning als je ondernemingen over een bepaalde periode een omzetdaling én een boekhoudkundig verlies heeft geleden ingevolge de coronamaatregelen.

Het nieuwe mechanisme zal gestoeld zijn op dezelfde principes als het mechanisme dat in 2020 bestond. De Vlaamse Regering zal de concrete voorwaarden uitwerken begin 2022. 

Deze regeling moet nog definitieve goedkeuring krijgen. Zodra je de premie kan aanvragen, zetten we de link hier online.

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!