U verkoopt uw bedrijfswagen: wat met de btw?

Bij aankoop van een bedrijfswagen kunt u maximaal 50% van de BTW in aftrek nemen. De niet-aftrekbare BTW mag u in kosten brengen (het percentage berekend volgens de voorwaarden voor eenmanszaak of vennootschap). Wat nu met de BTW als u die wagen opnieuw verkoopt?

Sinds enkele jaren heeft de fiscus hier zich duidelijk over uitgesproken: voor een wagen waarvan u bij aankoop maximaal 50% heeft kunnen recupereren, moet u bij verkoop slechts BTW aanrekenen op 50% van de verkoopprijs. Dat geldt zowel in de eenmanszaak als in de vennootschap.

Het is belangrijk dat u dit wel degelijk zo factureert: 21% op de helft van de verkoopprijs (een BTW-voet van 10,5% bestaat nu eenmaal niet).

Voorbeeld

U koopt een personenwagen die u voor 80 % beroepsmatig gebruikt. De auto kost 20 000 euro + 4 200 euro btw. Het maakt hierbij niet uit of de wagen door een natuurlijke persoon dan wel een vennootschap gebruikt wordt. Voor de btw speelt de CO2-uitstoot geen rol.

De berekening doet zich voor als volgt: 4 200 x  80 % = 3 360 euro. Aftrek beperkt tot 4 200 x 50 % = 2 100 euro. Niet-aftrekbare btw = 3 360  – 2 100 = 1 260 euro. Dit bedrag mag u bij de beroepskosten opnemen als niet-aftrekbare btw.

Hoewel ook weer niet helemaal. De btw die u niet kan recupereren, moet ook beperkt worden: 1 260 euro wordt 945 euro (75 % in de veronderstelling dat het om een zelfstandige gaat).

Let op!  

In een aantal gevallen moet u wel degelijk BTW aanrekenen over het volledige verkoopbedrag:

  • Bij verkoop van een “lichte vracht” waarbij u bij aankoop 100% van de BTW in aftrek kon nemen
  • Bij verkoop van een wagen die u tweedehands aankocht van een particulier (u betaalde geen BTW) of onder de margeregeling (BTW was niet aftrekbaar)

In bovenstaande gevallen rekent u nog steeds BTW op het volledig verkoopbedrag.

Verkoopt u een auto waarvan u de btw bij de aankoop slechts voor maximaal 50% heeft kunnen recupereren, dan moet u slechts btw aanrekenen op 50% van de verkoopprijs.

Afgepunt

  • Verkoopt u een auto waarvan u de btw bij de aankoop slechts voor maximaal 50% heeft kunnen recupereren, dan moet u slechts btw aanrekenen op 50% van de verkoopprijs.
  • Kon u bij aankoop van uw lichte vracht 100% van de btw in aftrek nemen of kocht u een tweedehandswagen van een particulier, dan kan u de btw wel aanrekenen op de volledige verkoopprijs.

 

Meer over: Belastingen, Bedrijfsvoertuigen, Btw, Vervoer, Bedrijfswagen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!