Heb jij in jouw bedrijf al lopende afspraken en akkoorden omtrent telewerk? Dan kan je die gewoon blijven toepassen. Had je daarentegen nog geen regeling uitgewerkt omtrent thuiswerk? Dan ga je best zo snel mogelijk aan de slag! En dat kan met de nieuwe cao, die afgesloten werd binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) en mee onderhandeld werd door UNIZO. Benieuwd hoe jij het telewerk in jouw bedrijf kan regelen? Je vindt de regels van de nieuwe cao hieronder.
Deze afspraken houden rekening met het bredere kader van alle kosten, compensaties en vergoedingen die een werkgever tijdens deze coronacrisis al aan de werknemer betaalt. Als werkgever ben je enkel verplicht tot het maken (en bewijzen) van de afspraken. Je hebt geen verplichting tot het daadwerkelijk terbeschikkingstellen van materiaal of betalen van een telewerkvergoeding. Bij het maken van afspraken moet bovendien rekening gehouden worden met het ruimere, meer globale kader, van het geheel van kosten of compensaties die een werkgever reeds aan de telewerker heeft betaald tijdens de coronacrisis. Het globale kader is dus een belangrijk argument voor jou als werkgever om niet in een (bijkomende) vergoeding te voorzien, bijvoorbeeld omdat je als werkgever al andere vergoedingen of compensaties gewoon doorbetaalt waardoor een extra vergoeding voor telewerk erbovenop niet haalbaar is.
Als werkgever kan je op gepaste en proportionele wijze controle uit te oefenen op de resultaten en/of de uitvoering van het werk. De telewerker wordt geïnformeerd over de manier waarop die controle gebeurt. Deze controle moet steeds plaatsvinden met respect voor de persoonlijke levenssfeer en privacy van de telewerker.
De bescherming van de gegevens van het bedrijf die door de telewerker voor professionele doeleinden worden gebruikt en verwerkt, moet steeds gewaarborgd zijn. Je informeert de telewerker omtrent de regels van de onderneming inzake de bescherming van gegevens en in het bijzonder omtrent de beperkingen en sancties ten aanzien van het gebruik van IT-apparatuur en -tools.
Het luik welzijn voorziet in de eerste plaats in een informatieplicht van al bestaande wettelijke verplichtingen. Daarnaast worden enkele specifieke elementen in het kader van langdurig (verplicht) telewerk extra onder de aandacht gebracht. We geven een samenvatting:
Via onze Online Ondernemersacademie kan je heel wat videolessen bekijken over thuiswerken. Hoe vind je de juiste work-life balance? Wat moet je weten over de thuiswerkplek van jouw medewerker? Hoe stuur je jouw telewerkende werknemers best aan? Welke tools kunnen jou daarbij helpen? Dat en nog veel meer ontdek je tijdens onze videolessen!
Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.
Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.
Ons adviesteam staat voor je klaar!