“Ik heb nu meer tijd voor mijn gezin”

Nog maar 24 is Stijn Grootjans wanneer hij zijn eigen bouwbedrijf opstart. Meer dan 10 jaar lang werkt hij keihard. Overdag op de werf, ’s avonds thuis – voor de administratie. Tot hij besluit dat het tijd is om het anders aan te pakken. “Werk en privé waren uit balans. Ik was het beu om na een lange werkdag nog achter mijn bureau te moeten kruipen. Dus ging ik op zoek naar begeleiding.” Road to Growth herstelde het evenwicht.

Een bloeiende bouwonderneming vanaf nul uit de grond stampen. Stijn Grootjans (36) mag terecht trots zijn op wat hij tot nu toe al verwezenlijkte. “Ik ben met mijn zaak begonnen om een betere levensstandaard te bereiken. Tien jaar lang heb ik daarvoor serieus moeten knokken. ’s Avonds werken, weekends, … tot ik er genoeg van had. Ik werd geleefd door mijn zaak. Ik doe mijn job graag, maar het mag mijn leven niet beheersen.”

Zijn twee zoontjes – 2 jaar en twee maanden en 3,5 jaar oud – doen Stijn beseffen dat er méér in het leven is dan werken. “Mijn werk is mijn passie niet. Mijn gezin is dat wél. Maar door de constante werkdruk was ik geen aangenaam mens meer. Ook thuis niet.”

Tijd voor verandering, dus. Als zelfstandige weet Stijn de weg naar UNIZO snel te vinden. “Ik voelde dat de tijd rijp was om hulp van buitenaf te zoeken. Via Road to Growth haalde ik iemand in huis met de nodige expertise om mijn zaak eens grondig door te lichten. Wat kon beter of efficiënter? Wat deed ik net wél goed?”

Twijfels wegnemen

Stijn mag dan wel zaakvoerder zijn, een hoger diploma heeft hij niet. En dat zorgt soms voor twijfels. “Ik kom uit het beroepsonderwijs, ik genoot een heel technische en praktijkgerichte opleiding. Wat mijn zaak betreft is het leven altijd mijn leerschool geweest. Maar over bepaalde aspecten – vooral de groeiende berg administratie – voelde ik me nog wat onzeker. Nog meer reden voor mij om de confrontatie met mezelf eens aan te gaan.”

Coach Dirk houdt Stijn de gevraagde spiegel voor. En? Wat hij ziet, valt best mee. “Ik scoorde beter dan ik zelf had verwacht. Zo blijk ik over de nodige leiderschapscapaciteiten te beschikken. Alleen ben ik soms nogal direct, maar dankzij Dirk heb ik geleerd om daaraan te weken.”

Gedaan met stressen

De bedrijfsanalyse die Dirk voor Stijn opmaakt, sterkt zijn zelfvertrouwen. “Ik was vaak aan het piekeren, lag soms wakker van de stress. Dirk deed me inzien dat ik die administratie gerust aan iemand anders kon overlaten. Dat was weleens in mij opgekomen, maar ik maakte me zorgen dat ik daarvoor geen budget had. Dat bleek wel zo te zijn. Ruimschoots, zelfs.”

Stijn staat nu veel opgewekter in zijn zaak. En de weekends? “Die zijn voor qualitytime met mijn gezin. Dankzij Road to Growth is er een pak van mijn schouders gevallen. Als je je kijk op de dingen verandert, veranderen soms ook de dingen waarnaar je kijkt  vanzelf.”

Ben jij net als Stijn op zoek naar meer evenwicht tussen werk en privé? Schrijf je snel in voor het begeleidingstraject Road to Growth van UNIZO.