Valkuilen voor een startende ondernemer: 10 fouten die je absoluut moet vermijden.

Laatste aanpassing: 
26/07/2022

Valkuil #1: Een gebrekkige voorbereiding

Een veel voorkomende fout is dat starters een eigen zaak beginnen zonder voldoende voorbereiding. Het is voor elke starter raadzaam om zijn ondernemersidee uit te werken in een ondernemingsplan. Dit plan is het fundament voor je toekomstige onderneming en beantwoordt vragen zoals: Wie zijn mijn klanten? Wie zijn mijn concurrenten? Met welke vaste kosten moet ik rekening houden? Moet ik zware investeringen doen? En welke winstmarges worden gehanteerd in mijn sector?

Tip: Geen idee hoe je aan zo’n ondernemingsplan begint? Geen nood. Op het UNIZO Startersplatform vind je een handige online tool om je ondernemingsplan van A tot Z uit te werken. Daarnaast heb je er ook toegang tot tal van video’s en tools die je inspireren en informeren over alle aspecten die komen kijken bij het opstarten van een eigen onderneming.

Ontdek het startersplatform

Valkuil #2: Onvoldoende zicht op het financiële plaatje

Een duidelijk zicht op het nodige startkapitaal, op de te verwachten kosten en omzet zijn belangrijke voorwaarden vooraleer van start te gaan. Het is dus belangrijk dat je een duidelijk zicht hebt op het nodige startkapitaal, de verwachte kosten, en de omzet. Veel starters durven zich daar echter aan te mispakken.  Ze gaan er te gemakkelijk van uit dat hun verkoop alle gemaakte kosten wel zal dekken. Maar wat gebeurt er als de verkoop wat tegenvalt of als bepaalde klanten niet op tijd betalen? Vaak voorzien beginnende ondernemers te weinig buffer die dergelijke uitdagingen kan opvangen. Maar liefst 1/5 van de faillissementen is te wijten aan een gebrekkige financiële voorbereiding.

Tip: Zorg er dus voor dat je van bij het begin van je avontuur over voldoende financiële middelen beschikt. De gouden regel stelt dat je startkapitaal best bestaat uit 1/3 eigen middelen en 2/3 vreemd vermogen, zoals een lening bij een kredietinstelling of een business angel. Vergeet ook zeker geen raming van de verwachte kosten en omzet te maken! Ga daarbij uit van verschillende scenario’s: zoals meer of minder verkoop in een bepaalde maand, hogere kosten dan voorzien, et cetera. Dat geeft je een goed beeld van het kapitaal dat je bij de opstart van je zaak nodig zal hebben.

Valkuil #3: Te nauw klantenbestand

Als je dankzij je ondernemingsplan zicht hebt op wat je wil doen en welke middelen je daarvoor nodig hebt, is het tijd om stil te staan bij misschien wel de belangrijkste factor uit je startersverhaal: je klanten. Hierbij is het belangrijk op zoek te gaan naar een zo divers mogelijk klantenbestand. Veel ondernemers focussen zich namelijk te sterk op een handvol klanten en hebben geen alternatief achter de hand wanneer één van die klanten plots wegvalt. Een onevenwichtige klantenportefeuille of een tekort aan klanten is dan ook een oorzaak van problemen voor veel startende ondernemers. Het wegvallen van de belangrijkste klant kan veel bedrijven al stevig uit evenwicht brengen.

Tip: Daarom raden we starters aan om hun klantenbestand zo snel mogelijk te diversifiëren. Als basisregel geldt dat één klant nooit mag instaan voor meer dan 20% van je omzet. Blijkt dat dit voor jou tóch het geval is? Ga dan de straat op, op zoek naar klanten, zodat je een buffer opbouwt tegen het mogelijke verlies van die ene belangrijke klant.

Valkuil #4: Geen oog voor de administratie

Je ontsnapt er niet aan: die enorme berg papierwerk die bij de uitbouw van je onderneming steeds groter wordt. Kijk er niet van weg. Het is namelijk jouw verantwoordelijkheid als zaakvoerder om steeds het overzicht over alle reilen en zeilen binnen je onderneming te behouden.

Tip: Dé gouden tip op het vlak van administratie is dan ook: hou het ordelijk. Enkel zo zal je het globale plaatje kunnen ontwarren. Een goede bedrijfsadministratie geeft je gemoedsrust, en je vermijd ook extra kosten door onbetaalde facturen.

Valkuil #5: Te weinig begeleiding

In de opstartfase geef je veel geld uit en komt er weinig geld binnen. Het is dus begrijpelijk dat je als jonge ondernemers zo veel mogelijk zelf willen doen en op een aantal minder belangrijke zaken wil besparen. Velen zijn er dan ook van overtuigd dat ze genoeg hebben aan een boekhouder en een bank. Maar veel starters hebben in wezen een groot gebrek aan concrete informatie over alles wat bij de opstart van een onderneming komt kijken.

Tip: Een degelijke begeleiding is essentieel bij de start van je onderneming. In Vlaanderen bestaan er verschillende instanties die starters begeleiden, zoals het  traject STARTEN van UNIZO. Samen met een coach werk je er een solide plan uit en onderzoek je de haalbaarheid ervan. Op die manier ben je helemaal klaar voor de perfecte start.

Ontdek het traject Starten

Valkuil #6: Op je eigen eiland blijven zitten

Veel starters brengen hun idee niet naar buiten vooraleer het helemaal op punt staat. En ook als ze effectief gestart zijn durven ze niet communiceren over de uitdagingen die op hun pad komen. Dat is jammer, want hierdoor lopen ze een hele hoop goede tips, informatie en mond-aan-mondreclame mis. Het kan het enorm deugd doen om als (startende) ondernemer te sparren met andere ondernemers en elkaar een hart onder de riem te steken. Gebruik je netwerk, je staat er immers nooit alleen voor! 

Tip: Ga als ondernemer op zoek naar events of netwerkmogelijkheden om te kunnen connecteren met andere ondernemers. Laat je daarbij niet afschrikken door de idee dat anderen je plan zullen afbreken of kopiëren. Geen idee hoe je daaraan begint? UNIZO brengt ondernemers het ganse jaar door samen via tal van activiteiten. Neem dus zeker geregeld een kijkje op onze website!

Valkuil #7: Onnodige uitgaven

Sommige starters geven duizenden euro’s uit aan een hoge handelshuur of een dure wagen, nog voor ze daadwerkelijk één product verkocht hebben. Daardoor stapelen de vaste kosten zich al heel snel, heel hoog op. En dat is een gemiste kans. Want hoe lager de vaste kosten, hoe lager ook het break-even punt (de minimumomzet die je moet realiseren om geen verlies te maken).

Tip: Blijf dus altijd kritisch kijken naar alle uitgaven die je doet. Sommige uitgaven zijn misschien helemaal niet nodig of kan je nog even uitstellen.

Valkuil #8: Tunnelvisie

We hebben het al gezegd: de ondernemer is een gepassioneerde diersoort. Dat is mooi en nodig, maar het is belangrijk kritisch te blijven om te vermijden dat je in een tunnelvisie terecht komt. Wees dus ambitieus, maar luister naar de input van mensen uit je omgeving en blijf zelf ook kritisch kijken naar je plan.

Tip: Voor je van start gaat, kan je jouw idee dan ook al eens voorleggen aan een neutraal persoon die met een kritische blik naar je plan kijkt, en je op basis daarvan objectief advies verleent. Vergeet ook geen marktanalyse af te nemen en vooraf je idee voldoende uit te testen. Zo krijg je een realistisch beeld over de interesse in je product of dienst.

Valkuil #9: Je focus verliezen

Voor veel ondernemers is het verleidelijk om een (te) uiteenlopend aanbod van producten aan te bieden, zeker wanneer de resultaten van het initiële productgamma in het begin wat tegenvallen. Echter kan een te uiteenlopend aanbod van producten en diensten nefast zijn voor jouw onderneming. Heeft een restaurant dat dertig verschillende gerechten op de kaart heeft staan, wel voldoende tafels in de zaal om al die gerechten ook daadwerkelijk aan de man te brengen?

Tip: Bij het beheer en de uitbouw van je activiteiten geldt de volgende regel: houd vast aan je “core business”, en vermijd dat je activiteiten versnipperd geraken over verschillende sectoren.

Valkuil #10: Niet iedereen is een geboren ondernemer

De Belgische overheid biedt heel wat initiatieven aan om het zelfstandig ondernemerschap in België te promoten en uit te bouwen. Ondernemers zorgen immers voor extra jobs en welvaart in ons land. Hoewel we iedereen een succesvolle eigen zaak gunnen, is het zo dat niet iedereen is weggelegd voor een job als zelfstandige.

Tip: Een goede ondernemer is creatief, stressbestendig, kan omgaan met risico’s, is kritisch en heeft oog voor opportuniteiten in de markt. Herken je jezelf in dat profiel? Fantastisch, je bent klaar om er in te vliegen, met UNIZO aan je zij. Al onze opleidingen, tools en mentors vind je op www.unizo.be. Tot gauw!

Pas je zaak opgestart en wil je weten of je goed bezig bent?

Neem je onderneming onder de loep!

En kom samen met je UNIZO coach te weten op welke punten je kan bijsturen om succes op langere termijn te garanderen. 

Meer over: Starten, Nuttige starterstips

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!